'Bitcoin-adepten zijn een religieuze sekte'
- Nieuws
- 'Bitcoin-adepten zijn een religieuze sekte'
Een historisch moment, zo noemt bitcoinexpert Bart Mol de aangenomen wet in El Salvador die van bitcoins een wettig betaalmiddel maakt. Ook omringende landen toonden zich de afgelopen dagen enthousiast. Is bitcoin daarmee de valuta van de toekomst en kun je in Nederland op een dag ook met de cryptomunt betalen? Voormalig directeur van de Nederlandse Bank Nout Wellink toonde zich sceptisch in Dit Is De Dag.
Video niet beschikbaar
Mol snapt wel waarom El Salvador er voor kiest om de bitcoin in te voeren als betaalmiddel. "Het is een moeilijk land. Er is veel geweld en corruptie. De betalingen van familieleden terug naar El Salvador zijn 20 procent van het bruto binnenlands product. Banken vragen soms tot wel 30 procent transactiekosten, dat gaat over anderhalf miljard. Geld dat bij een van de armste bevolkingen in de wereld had kunnen komen, maar blijft hangen bij de strijkstok van een bedrijf. Dat is niet zo bij bitcoin."
Sekte
Voormalig president van de Nederlandsche Bank Nout Wellink ziet helemaal niks in de bitcoin als betaalmiddel: "Als het milieu je werkelijk niet interesseert. En als je vindt dat criminelen te weinig ruimte hebben om wit te wassen of terroristen te financieren via bestaande bankwezen. En als je het niet kan schelen te opereren in manipulatieve markten waarin naïevelingen regelmatig worden uitgekleed. Dan is de bitcoin wat voor je…"
Ook financieel verslaggever Peter de Waard van De Volkskrant ziet niks in de bitcoin: "Het is ongereguleerd en ongrijpbaar. Centrale banken reguleren het niet, niemand houdt er toezicht op. De koers vliegt alle kanten op en is een doelwit van manipulanten. Bitcoin-adepten zijn een soort religieuze sekte. Die geloven daar in en ze hebben er ook allemaal zelf belang bij."
Duurzaam
Mol noemt de kritiek onterecht en ongeïnformeerd: "Er gebeurt zoveel moois in de bitcoinwereld en elke keer gaat het over het negatieve: de criminaliteit en de milieuschade. Zo’n 40 procent van de bicoin-mining bestaat uit duurzame energie, de energiemix van Nederland is 24 procent duurzaam. Laten we een voorbeeld nemen aan de bitcoin."