Wat is de x-factor van Action? 'Je koopt altijd meer dan je van plan was'
- Nieuws
- Wat is de x-factor van Action? 'Je koopt altijd meer dan je van plan was'
De kans is groot dat jij wel eens winkelt bij de Action. En als je dat doet, is de kans groot dat je veel meer hebt gekocht dan je van tevoren van plan was. Het bedrijf is inmiddels meer waard dan Ahold-Delhaize, het moederbedrijf van de Albert Heijn. Hoe kan dat? Geld of je leven ging op zoek naar het antwoord.
De winkelketen groeide gestaag door in 2024. Er kwamen 352 filialen bij, met name in het buitenland. In totaal zijn er bijna 3000 filialen.
Veel grote retailers gaan failliet, maar Action floreert - hoe kan dat? (30 januari 2025) - Geld of je leven
De lage prijzen zijn natuurlijk een belangrijke reden waarom de Action zo populair is, zegt retaildeskundige Paul Moers. "Maar ze zijn ook altijd op zoek naar nieuwe producten. Iedere week komen er 150 nieuwe producten bij, dat is heel knap", zegt hij. Dit draagt ook bij de aan de beleving van de Action, vindt Moers, want ze verrassen altijd klanten. "Geniaal", aldus Moers.
Winkelcentrumonderzoeker, retaildeskundige en ondernemer Hans van Tellingen is het eens met Moers over de genialiteit van Action. Het slaat enorm aan: het klantenbestand van de Action is de afgelopen jaren diverser geworden. "Het is tegenwoordig een winkel voor iedereen. Ook mensen met een hoger inkomen komen graag bij de Action. Je komt voor die merkshampoo, maar uiteindelijk reken je veel meer producten af dan je van plan was te kopen. Het is grabbelen en graaien. Dat is de kracht van de Action."
Van Tellingen noemt dit 'de lange kassabon': je bon is langer dan je van tevoren dacht. "Dat is sowieso de kracht van de fysieke winkel. Als je via een webshop iets koopt, koop je meestal maar één product, heel erg gericht, maar als je naar de winkel gaat koop je vaak veel meer dan je van plan was. Een goede winkel zorgt dat je niet één of twee extra producten koopt, maar veertig."
Duurzaamheid
Moers denkt dat er nog een reden is dat Action een breder publiek bereikt: het bedrijf heeft ingezet op duurzaamheid. Zo is de chocolade tegenwoordig fairtrade, zegt Moers. "Mensen met hoge inkomens zijn best veel bezig met duurzaamheid. Die mensen wilden nooit komen, maar die hebben nu geen argument meer. Het is een extra motivatie om naar die winkel te gaan", zegt hij. Van Tellingen vindt dat overigens onzin. "Niemand gaat voor de duurzaamheid naar de Action", denkt hij.
Action belangrijk voor de winkelstraat
De Action is ondertussen heel belangrijk geworden voor winkelstraten, vertelt Van Tellingen. "Mensen brengen de andere winkels in de buurt ook even een bezoekje. Andere winkels en de horeca profiteren van een succesvolle winkel als de Action."
Geld of je leven
Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.