Economie
EO

Voedselverspilling tegengaan met AI: 'Kan tienduizenden euro’s besparen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voedselverspilling tegengaan met AI: 'Kan tienduizenden euro’s besparen'

Een broccoli achter in de koelkast die wat vreemd begint te ruiken of een doos eieren die niet op raakt voor de houdbaarheidsdatum: een hoop van ons voedsel belandt in de prullenbak. Het Utrechtse bedrijf Orbisk wil daar met AI verandering in brengen, vertelt oprichter Olaf van der Veen in Geld of je Leven (EO). "Elke kilo voedsel die je weggooit, kost gemiddeld 7 euro."

Video niet beschikbaar

Van al het voedsel dat we produceren, gooien we ongeveer een derde weg, zegt oprichter Olaf van der Veen. "Dat is 1,3 miljard ton aan voedsel." Met name in de horeca wordt veel voedsel weggegooid: "Restaurants en cateraars gooien zo’n 150 miljoen kilo per jaar weg. Naast dat je afval creëert, kost het ook gewoon geld: gemiddeld zo’n 7 euro per kilo."

De prullenbak, daar draait het om in zijn aanpak. "We zetten een weegschaal onder de prullenbak en zetten er een camera boven. Elke keer als er iets in de bak verdwijnt, maken we daar een foto van en wordt geïdentificeerd wat voor voedsel het is. Dat helpt ons om patronen te ontdekken."

Op die manier kan een restauranteigenaar specifieker inkopen, legt hij uit. "Bak bijvoorbeeld op dinsdagochtend wat minder brood af. Of: op vrijdagmiddag zijn je salades minder in trek. Daardoor kun specifiek op die momenten minder neerzetten, zonder dat je je gast ermee tekort doet."

Buffer of overvloed

Volgens Van der Veen worden gasten hier niet mee tekort gedaan, waar veel restauranteigenaren natuurlijk bang voor zijn. "Er is een verschil tussen een beetje buffer hebben en veel te veel hebben. In plaats van 20 procent, heb je dan 5 procent te veel. Klanten hebben dat echt niet door, want het meeste weggegooide voedsel ziet het bord niet eens."

Hij wil restauranteigenaren overtuigen dat ze op deze manier veel geld kunnen besparen. Een gemiddeld restaurant gooit zo’n 10.000 kilo weg. Als we dat kunnen halveren, heb je het over 35.000 euro als je bedenkt dat het 7 euro per kilo kost. Iedereen heeft zijn eigen motivatie om mee te doen, maar hierop gaan ondernemers wel het hardst."

Ster advertentie
Ster advertentie