Economie
EO

ASR stopt met bouwen huurwoningen door Wet betaalbare huur: 'Niet meer rendabel'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ASR stopt met bouwen huurwoningen door Wet betaalbare huur: 'Niet meer rendabel'

Pensioenfonds ASR heeft besloten om te stoppen met het bouwen van huurwoningen. De reden: de Wet betaalbare huur. De wet is bedoeld om huurders te beschermen tegen exorbitante huurprijzen, maar hierdoor zijn huizen niet meer rendabel, zegt ASR-topman Jos Baeten in Geld of je leven. "We hebben een verplichting naar onze pensioenklanten om een goed rendement te halen."

ASR dreigt te stoppen met het verkopen van huurwoningen door strenge verhuurregels (21 augustus 2024) - Geld of je leven

De Wet betaalbare huur, die werd ingevoerd door de vorige Minister van Wonen, Hugo de Jonge, zorgt ervoor dat verhuurders niet meer zelf de huurprijs mogen bepalen. Een puntensysteem wordt leidend.

ASR heeft in het verleden veel huurwoningen gebouwd, zegt Baeten. "We hebben nu 15.000 huurwoningen, maar we gaan er dus niet nog meer in investeren", zegt hij. "Nu met de nieuwe wet, in combinatie met de hoge rente, gestegen bouwkosten en de grondprijzen, zien wij dat het rendement met huurwoningen niet kan worden gehaald", zegt hij onomwonden.

Baeten streeft naar een rendement van tussen de 5 en 7 procent, maar dit is dus onhaalbaar, denkt hij. "Je kunt door die wet niet de huurprijs vragen die nodig is om dit rendement te halen. Als ik dat rendement niet haal, zegt de pensioenverzekerde: wat bent u nu aan het doen? U maakt verlies op het geld wat ik aan u heb gegeven om een goed pensioen op te bouwen."

'Wet is slecht'

De topman vindt het schrijnend, want we hebben een tekort aan woningen. "Het is belangrijk dat er kapitaal op de markt komt dat geïnvesteerd kan worden in de bouw van nieuwe woningen. We zouden het liefst blijven investeren, we voelen daar de noodzaak toe, dus maken we dit statement", zo zegt hij.

Hij snapt dat de wet is bedoeld om woekerhuren tegen te gaan, maar dat zijn excessen, zegt hij. "Je gooit het kind met het badwater weg. Heel veel grote verhuurpartijen, die het namens pensioenfondsen doen, die rekenden geen woekerhuren en zijn het ook niet in de toekomst van plan."

Andere oplossing: bouwen

De huurprijzen verlagen gaat vanzelf als er meer woningen zijn, zegt Baeten. Bij een groter aanbod, wordt de prijs lager, zo zegt de economische wet. Het kabinet kan er beter op inzetten om beleggers te verleiden om meer huizen te bouwen. "Dit gaat gewoon niet helpen. Het aantal huurwoningen wordt misschien zelfs wel kleiner."

Ster advertentie
Ster advertentie