Komt er een Europese 'bad bank'?
- Nieuws
- Komt er een Europese 'bad bank'?
De Europese Centrale Bank (ECB) overweegt om een 'bad bank' op te richten. Dat is een soort bank die slechte leningen opkoopt van andere banken zodat die gewone banken weer makkelijker geld kunnen uitlenen. We kennen de term al van de kredietcrisis, toen speelde dat ook.
In Met het Oog op Morgen was Anna Grebenchtchikova te gast. Zij is financieel analist in Londen.
Liever luisteren?
Slechte leningen
Het doel van zo'n 'bad bank' is ervoor zorgen dat er minder druk komt te staan op de gewone banken. Door het overkopen van slechte leningen kunnen de banken dan weer investeren in bedrijven die krediet nodig hebben. "Het kan gaan om bedrijfsleningen, maar ook autoleningen, et cetera. Leningen waarvan ooit werd ingeschat dat een aanzienlijk percentage terugbetaald ging worden, maar door de coronacrisis is de kans dat ze effectief terugbetaald gaan worden veel kleiner. Alleen kan een bank daar niet zomaar van af. Om nieuwe leningen te kunnen verstrekken aan bedrijven en particulieren, moet je wel ruimte krijgen op de balans en moeten die leningen ergens heen", aldus Grebenchtchikova.
Een slechte lening betekent niet per se verlies
"De ECB gaat dan naar die lening kijken en vraagt zich af welke prijs bij de lening past. Vaak heeft een bank de lening op de balans staan als boekwaarde. Vergelijk het met een pak melk. Als je een pak melk koopt in de winkel, koop je dat aan boekwaarde. Maar als je die melk vervolgens weken in de koelkast laat staan, is hij niks meer waard. Het is een bad milk geworden, dus is de waarde omlaag gegaan", zei Grebenchtchikova.
Toch betekent een slechte lening niet per se verlies, volgens Grebenchtchikova: "In het geval van slechte leningen kan er nog steeds vaak een groot deel terugbetaald worden. Dat hebben we al gezien in het verleden. Wat je dan gaat zien, is dat er een onderhandeling komt tussen de ECB en de banken om een goede waarde te bepalen voor de lening. Daarna gaat de bad bank kijken hoeveel procent van de lening ze nog kunnen innen. En zo kunnen ze alsnog winst maken over een aantal jaar."
Ook nadelen, maar het is nodig
Hoewel Grebenchtchikova denkt dat de 'bad bank' er gaat komen, ziet ze ook verzet: "In eerste instantie kost die operatie gewoon ook geld. En ten tweede hoor je ook dat het een 'moral hazard' met zich meebrengt. Dat wil zeggen dat het gevaar bestaat dat mensen misbruik gaan mensen van die goede kant. Ze kunnen het gevoel krijgen dat een slechte lening geen gevolgen heeft, want de ECB neemt het wel uit de handen. We moeten er dus voorzichtig mee zijn. Anderzijds is er ook een paardenmiddel nodig. Deze crisis is niet door de bedrijven veroorzaakt. Het basisprincipe is dat je banken en bedrijven niet helpt als ze een slecht bedrijfsmodel hebben, maar hier was niemand op voorbereid."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.