Economie
EO

Digitale euro komt er waarschijnlijk, maar kent ook zeker risico's

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Digitale euro komt er waarschijnlijk, maar kent ook zeker risico's

Het is een kwestie van tijd dat de Europese Centrale Bank een digitale versie van de euro invoert. Dat denkt hoogleraar Arnout Boot van de Universiteit van Amsterdam. Maar het kent ook wel risico’s, vertelt hij in Dit is de Dag.

Arnout Boot en Teunis Brosens over de digitale euro

Video niet beschikbaar

Op dit moment bestaat er natuurlijk al digitaal geld, bijvoorbeeld op je bankrekening. Dit geld is echter commercieel: het komt bij een bank vandaan. Je hebt een bank nodig om het over te kunnen maken. Dit staat in contrast met cash geld, dat buiten de bank om gaat. Cash geld komt direct vanuit de Europese Centrale Bank bij de burger terecht. De digitale euro is daar eigenlijk de digitale variant van: het is digitaal geld, maar dan zonder dat er een commerciële bank bij betrokken is. "Dit is dan dus publiek geld", vertelt Boot.

"Het is grotendeels bedoeld als vervanging van cash, want dat gebruiken we steeds minder", zegt Boot. "Er is op zich geen reden om cash af te schaffen, behalve dat steeds minder mensen dat gaan accepteren", denkt hij.

Programmeerbaar

Er zijn veel zorgen over de digitale euro. Mensen zijn bang dat hun privacy op de tocht staat. "Je zou digitaal geld zo kunnen programmeren dat het niet meer aan alles uit te geven is, maar alleen aan bepaalde zaken", zegt bijvoorbeeld SP-Kamerlid Mahir Alkaya, die namens de Tweede Kamer rapporteur is voor dit onderwerp, in het programma Geld of je Leven. "Digitaal geld is geen anoniem geld, dat geld kun je volgen."

Boot beaamt dit: "Technisch gezien kun je dat ding programmeren dat je het alleen maar op een bepaalde manier mag gebruiken." Hij snapt dat er Big Brother-beelden ontstaan. Je kunt dit voorkomen door overal goed over na te denken en de regels niet aan technocraten bij de ECB over te laten. "Het moet democratisch gelegitimeerd zijn: door het parlement of het Europees Parlement."

Mahir Alkaya in Geld of je Leven

Fundamenteel debat

Digitale expert Teunis Brosens van ING heeft nog een argument tegen: er is geen duidelijke doelstelling voor de digitale euro. "Wat er nu geprobeerd wordt, is dat er een digitale euro in de markt wordt gezet waarvan het verhaal niet helemaal helder is. Het rammelt", vindt hij. "Als je een echte doelstelling hebt, dan moet je dáár een discussie over hebben. Een fundamentele discussie over hoe je het financiële stelsel op lange termijn wilt vormgeven en welke rol de digitale euro daarin speelt", vindt hij. Brosens noemt het "halfbakken". Daarom zou hij het het liefst nu niet invoeren.

Arnoud Boot zou ook het liefst ook het hele financiële stelsel bediscussiëren, maar hij denkt niet dat het gaat gebeuren. Ook de digitale euro gaat niet meer gestopt worden, denkt hij. "Als Europa het niet doet, dan gaan private partijen het doen", denkt hij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie