Economie
EO

Kledinginzameling loopt vast: 'Kleding uit kledingbak ligt in een loods'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kledinginzameling loopt vast: 'Kleding uit kledingbak ligt in een loods'

De inzameling van tweedehands kleding in containers loopt vast. Er is steeds minder afzetmarkt, waardoor de oude kleren vaak in loodsen blijven liggen. "De prijzen zijn met 30 procent gekelderd", vertelt directeur Charles Kraft van Sympany in Geld of je Leven.

Meepraten over dit onderwerp? Dit kan op het journalistieke platform DIT.

Crisis in de kledinginzameling: moet u uw oude kleding nog inleveren?

Op dit moment wordt iets minder dan de helft van de kleding in Nederland ingezameld in een recycle-container, zegt Kraft. Die kleding wordt afgezet in andere delen van de wereld, maar dit wordt bemoeilijkt door allerlei conflicten op de wereld, vertelt hij. "We hebben last van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, want dat waren goede markten, maar daar kunnen we de kleding niet meer naartoe brengen. Er is een exportverbod naar Rusland en ook naar Wit-Rusland (Belarus)", aldus Kraft. Normaal gaat zo'n 90 procent van de kleding naar Oost-Europa, maar daar ligt dus nu een probleem.

Ook andere belangrijke afzetmarkten, zoals landen in Noord-Afrika en in het Midden-Oosten worden geteisterd door conflicten. "In de Sahel-landen zijn veel opstanden, waardoor er geen geld kan worden overgemaakt door de afnemers. De oorlog in Israël en Gaza heeft ook invloed op landen als Libanon, Irak en Iran."

Niet alleen de mindere opbrengsten, ook hoge kosten spelen de bedrijven parten. Kledinginzamelaars betalen gemeenten om containers neer te mogen zetten en dit wordt ook steeds duurder. Sommige bedrijven dreigen zelfs om te vallen.

Kleding komt in een loods

Maar wat moeten de bedrijven dan nu met de kleding? Als je je kleding nu in een recycle-container gooit, wordt het gewoon gesorteerd, belooft Kraft. Vervolgens wordt het in een loods bewaard totdat de markt weer wat beter is. "De andere mogelijk is verbranden. Dat willen we niet. We willen meer circulariteit op textiel, dus ik garandeer dat het niet gebeurt."

Ster advertentie
Ster advertentie