Waarom zijn boodschappen in Duitsland zoveel goedkoper?
- Nieuws
- Waarom zijn boodschappen in Duitsland zoveel goedkoper?
Ondanks de dalende inflatie, blijven de prijzen in de Nederlandse supermarkten ongekend hoog. Maar als je over de grens gaat, naar Duitsland, is het veel goedkoper. Hoe kan dat? Retaildeskundige Paul Moers legt uit: "Onze supermarkten zijn verslaafd aan aanbiedingen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Moers zat in Geld of je Leven om uit te leggen waarom de prijzen in supermarkten nog altijd 11,6 procent hoger liggen dan een jaar geleden, terwijl de inflatie in juli nog maar 4,6 procent was. Een luisteraar stelde via een berichtje in de NPO Radio 1-app de vraag waarom de boodschappen in Duitsland zoveel goedkoper zijn.
Permanente aanbiedingen
Dat heeft dus alles te maken met aanbiedingen, aldus Moers: "In Duitsland hebben ze heel weinig aanbiedingen. Ze kiezen ervoor het leven simpel te houden: alle producten in de winkel zijn relatief goedkoop en dan is er maar af en toe een aanbieding", vertelt hij. In Nederland zijn er echter heel veel aanbiedingen: "In de supermarkten is 25 procent van de producten permanent in de aanbieding en bij drogisterijen zelfs 45 procent", vertelt hij.
De supermarkten zijn min of meer "verslaafd" aan aanbiedingen, vertelt Moers. Ze gebruiken dit als marketingtool, om mensen naar de supermarkt te halen. Als ze ermee zouden stoppen en alle producten permanent goedkoper zouden maken, dan zouden ze dat niet meer hebben.
'Graaiflatie is onzin'
De hoge supermarktprijzen op dit specifieke moment komen volgens Moers overigens niet per se door de supermarkten zelf. De grondstoffen van eten zijn momenteel heel duur, vertelt hij: "Als je kijkt naar de graanprijzen, dan zijn die de lucht in geschoten nadat de deal tussen Rusland en Oekraïne weggevallen is. De cacaoprijzen zijn sky high, omdat het in West-Afrika veel geregend heeft en daardoor de oogst voor een deel is mislukt. Rijst is heel erg duur geworden omdat India plotseling de export verbiedt. Appels zijn heel duur omdat daar een kever in zit, dus er is minder oogst. En suiker is hartstikke duur omdat de Chinezen zoetekauwen zijn die massaal suiker inslaan."
Er is veel woede tegen supermarkten omdat er sprake zou zijn van 'graaiflatie', maar dat is onzin, vindt Moers. De supermarkten in Nederland draaien namelijk helemaal niet goed. "Normaliter maken supermarkten zo’n 2 á 3 procent netto winst, maar die winst is grotendeels weggevallen. Aldi draait verliezen, Jumbo heeft geen positieve cijfers, de winst van Albert Heijn is in elkaar geklapt. Dat is voor supermarkten echt een probleem."
Wil je meepraten over dure boodschappen? Dat kan op het nieuwe platform DIT.
Boodschappenprijzen blijven hoog: hoe kun je het toch nog betaalbaar houden? (31 juli 2023) - Geld of je leven
Geld of je leven
Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.