Gierige Gerda: 'Vertrouw niet blind op de aanbiedingen in de supermarkt’
- Nieuws
- Gierige Gerda: 'Vertrouw niet blind op de aanbiedingen in de supermarkt’
Door de hoge energieprijzen en dure boodschappen zoekt men naar manieren om geld te besparen. In die zoektocht weten steeds meer mensen de ‘bespaarfluencer’ Gierige Gerda te vinden. Ze is professioneel koopjesjager en schreef het boek Haal alles uit je geld. 'Het slechte imago van besparen is weggevallen', vertelt ze in Geld of je Leven.
Video niet beschikbaar
‘Vroeger deed men lacherig als ik vertelde dat ze hun bonnetje moesten controleren’, vertelt Gerda, die eigenlijk Minke heet. Maar doordat de inflatie zo is toegenomen zie je dat mensen er tegenwoordig veel meer voor openstaan. Ik krijg nu juist heel veel positieve reacties op mijn posts en mijn boek.”
‘Extreme couponing’
De koopjesjacht van Gerda begon in 2016, vertelt ze. “Mijn relatie ging uit en mijn uren op werk werden ook nog eens gehalveerd. Ik stond in de supermarkt met twintig euro aan boodschappen en nog tien euro op mijn bankrekening. Ik kon het wc-papier dat ik nodig had niet eens meer betalen. Dat was voor mij het keerpunt: dit nooit meer.”
De inspiratie voor Gerda was het extreme couponning: een trend onder Amerikaanse huisvrouwen, die op soms extreme wijze met kortingsbonnen proberen hun boodschappen te betalen. “Door dat extreme couponning ben ik wel heel anders gaan kijken naar mijn boodschappen. Doordat zij zo creatief stapelen met hun korting, ben ik ook gaan nadenken hoe dat bij ons kon. In Nederland kan dat helaas niet, maar ook bij ons kunnen we makkelijk meer besparen.”
Bodemprijzen
Toch hoef je volgens Gerda niet bij verschillende supermarkten langs om de kortingen te kopen. ‘Kortingen zijn net een rondrijdend circus’, vertelt ze. “Uiteindelijk komt elke aanbieding bij elke supermarkt langs. Je kunt dan beter wachten.”
Wachten is sowieso een goede tactiek, vertelt Gerda verder. “Je moet wachten op de bodemprijzen. Dat is voor iedereen een beetje anders: een persoon die single is, heeft natuurlijk veel minder van bepaalde producten nodig dan een gezin met zes kinderen. Maar het principe is als volgt: Je kijkt naar de laagste prijs die je ooit voor een product hebt betaald. Dan wacht je op het moment dat je die korting weer hebt. En dan haal je niet voor twee weken, maar voor een halfjaar. “
Geen wasmiddel in supermarkt
“Nog een goede tip: haal niet alles bij de supermarkt”, vertelt Gerda. “Heel veel supermarkten stunten met wasmiddel of vaatwastabletten. Dan zeggen ze dingen als ‘twee plus drie gratis’. Dat klinkt heel erg goed, maar als je voor hetzelfde product bij de drogist haalt, ben je met een grote verpakking veel goedkoper uit. Daarom zeg ik: haal je etenswaren bij de supermarkt en je verzorgingsproducten bij de drogist.”
Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!