KLM schendt voorwaarden coronasteun: 'Dit kan niet zonder gevolgen blijven'
- Nieuws
- KLM schendt voorwaarden coronasteun: 'Dit kan niet zonder gevolgen blijven'
De Tweede Kamer en het kabinet zijn boos omdat KLM de voorwaarden voor de 6,75 miljard euro aan ontvangen coronasteun niet is nagekomen. "Als KLM de steun niet nodig had gehad, had het bedrijf niet bij ons aan hoeven te kloppen", reageert PvdA-Kamerlid Henk Nijboer in Geld of je Leven. "Maar KLM had het wel nodig, dus moeten ze aan hun deel van de afspraken voldoen."
Is het erg dat KLM de voorwaarden voor coronasteun niet is nagekomen?
De aan KLM gestelde voorwaarden gingen vooral over kostenbesparingen die het bedrijf had moeten maken. Nijboer begrijpt van een deel van die besparingen waarom ze niet gelukt zijn. "Ik snap best dat je je personeel beter wil betalen als er 10 procent inflatie is en er enorme rijen op Schiphol zijn, ook als dat tot hogere kosten leidt", zegt hij. "Maar mijn bezwaar zit bij de winstdelingsregeling die KLM aan werknemers heeft aangeboden en de belastingontwijking door piloten die het bedrijf faciliteert."
Heksenjacht of kruistocht
Yteke de Jong, luchtvaartjournalist bij De Telegraaf, vindt de kritiek overtrokken. "Dit lijkt wel een heksenjacht of kruistocht", zegt ze. "De staat heeft 80 miljoen euro verdiend op de rente van de leningen die KLM heeft gekregen, en de leningen zijn allemaal afgelost. Hoe erg is dit nou helemaal?"
Nijboer kan zich daar niet in vinden. "Het was geen belegging. Op de beurs hadden we misschien nog wel meer kunnen verdienen." Hij wijst er bovendien op dat vergelijkbare voorwaarden in het verleden ook aan andere bedrijven die staatssteun ontvingen gesteld zijn. Bijvoorbeeld bij banken als SNS bank, toen die in de problemen kwamen. "Toen is er ook fors ingegrepen, dat vonden ze ook niet leuk, maar ze hebben zich wél aan de voorwaarden gehouden."
De Tweede Kamer besprak vandaag het eindrapport van staatsagent Jeroen Kremer, het rapport waaruit bleek dat KLM de voorwaarden heeft geschonden. Wat Nijboer betreft kunnen die conclusies niet zonder gevolgen blijven en moet minister van Financiën Sigrid Kaag in actie komen. "Want je kunt het niet laten passeren als bedrijven zich niet aan de afspraak houden."