Belastingstelsel: 'Af van het idee dat we iedereen een pleziertje kunnen doen'
- Nieuws
- Belastingstelsel: 'Af van het idee dat we iedereen een pleziertje kunnen doen'
Ons belastingstelsel is een woud aan regels, uitzonderingen en aftrekposten. Met iets minder maatwerk kunnen we een transparanter stelsel creëren, denkt Rabobank-econoom Nic Vrieselaar. "Misschien moeten we af van het idee dat we iedereen een pleziertje kunnen doen met het belastingstelsel."
Video niet beschikbaar
Daar is Vrieselaar het mee eens. Volgens hem is het belastingstelsel erg onoverzichtelijk en lastig geworden. "Je weet eigenlijk dat als je meer gaat verdienen niet goed wat je daarvan overhoudt. Ik kan me voorstellen dat dit voor veel mensen ontmoedigend werkt."
Schijvenstelsel
Het schijvenstelsel is eigenlijk heel overzichtelijk en transparant omdat je weet wat er gebeurt als je een bepaald bedrag verdient. Maar door alle toeslagen en inkomensafhankelijke kortingen heb je bijna een handboek nodig om te weten wat de gevolgen zijn. Volgend jaar wordt het nog lastiger omdat er dan minder schijven zullen zijn.
'Politiek stuurt te veel op koopkrachtplaatjes'
Een van de oorzaken van dit ingewikkelde stelsel is volgens Vrieselaar dat de politiek zich te veel laat sturen door koopkrachtplaatjes. Daarvoor waarschuwde het Sociaal en Cultureel Planbureau eerder ook. Volgens Vrieselaar is het wél goed dat er voorkomen wordt dat er bepaalde mensen buiten de boot vallen, maar minder maatwerk zal zorgen voor een eenvoudiger en 'eleganter' stelsel.
Schijven behouden toeslagen afbouwen
Vrieselaar lijkt het goed om de schijven te behouden en om alle inkomensafhankelijke toeslagen en heffingskortingen langzaam af te bouwen. NPO Radio 1-luisteraar John van Zijl zou hier naar eigen zeggen ontzettend mee gebaat zijn. Het systeem is volgens hem veel te complex.
Van Zijl heeft een pleegdochter die onder bewindvoering staat en die daardoor weinig inkomen heeft. Maar haar inkomen wordt wel bij hem opgeteld waardoor zij geen huur- en zorgtoeslag krijgen. Daardoor komen ze gigantisch in de problemen. Van Zijl belt regelmatig met de belastingdienst en het meest frappante is, is dat ze daar ook niet goed weten hoe het precies zit.