Binnenland
AVROTROS

'Bestaanszekerheid is naar de achtergrond verdwenen', zegt Nibud-directeur Vliegenthart

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bestaanszekerheid is naar de achtergrond verdwenen', zegt Nibud-directeur Vliegenthart

Hoewel bestaanszekerheid tijdens de verkiezingen een groot thema was, is lijkt het onderwerp nu weer naar de achtergrond verdwenen. Dat vindt directeur van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) Arjan Vliegenthart een kwalijke zaak. Hij blikt bij MISCHA! terug op Prinsjesdag.

#537 - Arjan Vliegenthart: 'Hoop is niet de overtuiging dat iets goed afloopt, maar de zekerheid dat iets zin heeft' - MISCHA!

Veel aandacht gaat nu juist uit naar migratie, ziet Vliegenthart. Zodra er weer acute zaken zich aandienen, zoals torenhoge energieprijzen of een pandemie, wordt bestaanszekerheid plots wél weer het gesprek van de dag.

Huurtoeslag aanvragen versimpeld

Volgens de Nibud-directeur is het thema altijd relevant. "Bestaanszekerheid gaat eigenlijk over grond onder de voeten hebben. Als er wissels in je leven plaatsvinden - dat is het belangrijkste wat ik bij het Nibud heb geleerd - dan zijn mensen het kwetsbaarst. Je hebt een systeem nodig dat mensen optilt in plaats van ze op de grond laat vallen en ze het zelf maar laat uitvinden."

Waar hij wel enthousiast over is? Het extra geld dat wordt uitgetrokken voor de versimpeling van de huurtoeslagaanvraag. Dat is volgens Vliegenthart nu namelijk een complexe procedure. "Het is een kwestie van weten, kunnen, willen en durven. Je moet weten dat die regeling er is. En je moet 'm kunnen aanvragen. Dat is nog niet zo eenvoudig want je moet je inkomen schatten. Vervolgens moet je het durven, wetende dat er rente en een boete boven je hoofd hangen als het mis gaat."

#537 - Arjan Vliegenthart: 'Hoop is niet de overtuiging dat iets goed afloopt, maar de zekerheid dat iets zin heeft' - MISCHA!

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie