Economie
HUMAN

Wat blijft na de dood van econoom Bob Goudzwaard?

foto: Bob Goudzwaard / HUMANfoto: Bob Goudzwaard / HUMAN
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat blijft na de dood van econoom Bob Goudzwaard?

Altijd maar meer en groter? Het is een keer genoeg. Daar wordt de wereld beter van, volgens Bob Goudzwaard (4 maart 1934-20 april 2024).

#35 - Bob Goudzwaard (4 maart 1934-20 april 2024) (S03) - Wat blijft

Bob Goudzwaard was hoogleraar aan de VU, politicus bij het CDA en de econoom die de term "economie van het genoeg" bedacht. Hij waarschuwde al in de jaren '70 voor de nadelen van ongeremde economische groei en de schade die die zou toebrengen aan het klimaat en sociale gelijkheid. Die boodschap was niet altijd even welkom in een tijd waarin het neoliberalisme hoogtij vierde.

"Zijn denken wordt eigenlijk nu pas op waarde geschat, in onze tijd waarin allerlei problemen spelen in de economie en het klimaat, die hij al lang tevoren had voorzien," aldus Joost Hengstmengel van de VU. "Zijn werk zat teveel op het grensvlak van ethiek en economie, waar veel harde economen moeite mee hadden." Voor Bob Goudzwaard moest ethiek juist in het hart van de economie staan.

Consuminderen

Zijn economie van het genoeg kreeg later de bijnaam 'consuminderen'. Zelfs zijn eigen notitieblaadjes waren dichtbeschreven, om geen papier te verspillen. "Hij was helemaal niet iemand die voor enorme karigheid pleit. Je mag best een aangenaam leven leiden, maar als je kleding hebt, voedsel, een huis en een auto voor de deur, dan is het een keer genoeg. Dus door altijd maar meer en groter te willen, doe je eigenlijk een onverantwoord beroep op wat er op de aarde voorhanden is aan middelen, grondstoffen en menskracht."

Gerelateerde podcast

Wat blijft

Wat blijft

Ster advertentie
Ster advertentie