Economie
EO

Personeelstekort? '213.000 slechthorenden en slechtzienden werkloos!'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Personeelstekort? '213.000 slechthorenden en slechtzienden werkloos!'

Van mensen met een gehoors- of zichtbeperking is het grootste deel werkloos of heeft geen baan op eigen niveau. Sandra Ballij richtte speciaal voor deze groep een uitzendbureau op: CTalents. "Het zijn geen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, maar de arbeidsmarkt heeft afstand van deze mensen", zegt ze in Geld of je leven.

Uitzendbureau CTalents helpt dove en blinde mensen aan het werk (5 september 2024) - Geld of je leven

Ballij merkt dat er heel veel vooroordelen zijn over bijvoorbeeld slechtzienden. "Mensen denken dat slechtzienden niet met de computer kunnen werken, of niet fulltime kunnen werken. Dat is echt bullshit", vertelt ze. Inmiddels hielp ze al 500 mensen aan het werk.

De ondernemer helpt bedrijven om toegankelijker te worden. "Digitale toegankelijkheid is vrij eenvoudig om te organiseren, maar bij veel bedrijven is het niet geregeld omdat ze zich er niet bewust van zijn", aldus Ballij. Bedrijven raken zich er ook niet bewust van, omdat ze nooit slechtziende of slechthorende sollicitanten krijgen. "Maar waarschijnlijk is de vacaturepagina nog niet goed toegankelijk voor slechtzienden, dus dan is het logisch dat ze niet solliciteren…"

Als werkgevers deze mensen willen aannemen, zullen ze zich moeten aanpassen, vindt Ballij. "Toen vrouwen gingen werken, was dat ook een gedoe. Ze moesten aparte toiletten hebben en werden zwanger. Daar zijn ook allemaal dingen voor bedacht," lacht ze.

Blinde burgemeester

In Leiderdorp werd eind vorig jaar een bijna blinde burgemeester aangesteld, Tjarda Struik. "Ik wilde heel graag burgemeester worden (…). Er waren volop mensen die dat onbegrijpelijk vonden. Dream on, baby", vertelde ze in een interview met Binnenlands Bestuur. "Ik hoop dat ik mensen inspireer. Als een blinde vrouw burgemeester kan worden, dan kan ik het ook."

Ballij ziet Struik als een voorbeeld. Met alle slechtzienden en slechthorenden in Nederland, zouden we het personeelstekort kunnen oplossen, zo zegt ze. "De term 'afstand tot de arbeidsmarkt', krijg ik echt de kriebels van."

Ster advertentie
Ster advertentie