Binnenland
BNNVARA

Burgemeester Tjarda Struik: 'Luisteren is de kern van waar we nu voor staan als samenleving'

foto: Tjarda Struikfoto: Tjarda Struik
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Tjarda Struik: 'Luisteren is de kern van waar we nu voor staan als samenleving'

"Hoi, ik ben Tjarda en ik ben de bijna blinde burgemeester van Leiderdorp". Met deze introductie begint Tjarda Struik haar filmpjes op social media. Daarin probeert de 'blindfluencer' met humor en serieuze vragen een inkijkje te geven in haar leven als bijna blinde burgemeester. In De Nieuws BV vertelt Struik wat haar visuele beperking haar gebracht heeft.

Video niet beschikbaar

Nu Struik burgemeester is, is haar content serieuzer geworden. Maar de combinatie met humor is er nog steeds, vertelt ze. "Op die manier hoop ik een nieuw tijdperk van de eigentijdse burgemeester in te luiden."

Veranderend ambt

Want Struik ziet dat het ambt van de burgervader aan het veranderen is. "In verhalen van vroeger was de burgemeester écht iemand, en nu ben je meer een persoon die iets doet." Volgens Struik zeg je nu niet alleen ja tegen het burgermeesterschap, maar ook tegen mogelijke onveiligheid. "Ik kan me voorstellen dan mensen boos zijn over hoe we het in Nederland of in de gemeenten regelen. Als mensen boos zijn, richt zich dat snel tot een burgemeester."

Blinddoek

Struik, die nog maar vijf procent ziet, worstelt naar eigen zeggen dagelijks met haar visuele beperking. "Maar het heeft me ook wat gebracht." Zo liet ze tijdens haar installatie als burgemeester het publiek een blinddoek dragen, die volgens Struik voor het visuele beperking staat. "Ondanks dat ik niet zie, hoor ik wel."

Volgens Struik is luisteren de kern van waar we nu voor staan als samenleving: "Het echt luisteren en niet laten afleiden door hoe iemand eruit ziet of op welke partij iemand stemt."

Luisteren

Want luisteren naar elkaar, dat doen we volgens de burgemeester niet meer. "Je hebt een beeld van iemand en je probeert alles wat je verwacht van diegene in een hokje te plaatsen. Van mij hoeft dat niet per se."

Maar waar te beginnen met luisteren? "We denken allemaal dat 'samen' makkelijk is, maar dat is niet zo. En het helpt ook niet om de hele tijd boos te zijn." In haar werk als psycholoog, wat ze was voor ze blindfluencer en burgemeester werd, leerde ze dat boos zijn vaak een uiting is van angst of verdiet. "Dat herken ik bij mezelf ook." Zo is Struik bang geweest dat ze haar kinderen niet meer zou kunnen zien. "Of dat ze weglopen en ze iets overkomt. Dan word ik boos op ze, want op die manier houd ik ze dichtbij me en houd ik de angst verder van mij af."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie