Wordt Shell ooit een groen bedrijf?
- Nieuws
- Wordt Shell ooit een groen bedrijf?
In Londen staat vandaag de aandeelhoudersvergadering van Shell op de agenda. Het olieconcern, wat niet langer 'Royal Dutch' is, probeert haar rol te definiëren in een wereld die minder afhankelijk wil worden van olie en gas. Maar, lukt dat wel als diezelfde wereld tegelijkertijd meer energie gebruikt dan ooit?
In Vroeg! sprak Bert van Dijk, journalist bij het Financieel Dagblad en Shell-watcher over de spagaat waar Shell mee te maken heeft. Het bedrijf wordt van binnen en buiten constant gewezen op de groene verantwoordelijkheid, maar er ligt ook veel druk op energiezekerheid, al helemaal met de oorlog in Oekraïne in het achterhoofd.
Activistische aandeelhouders
Voorheen was de aandeelhoudersvergadering altijd in het Circustheater in Scheveningen vertelt van Dijk, die daar zelf ook een aantal keren aanwezig was. De grote pensioenfondsen en private equity fondsen vind je niet binnen, maar juist particuliere beleggers gebruiken zo'n dag om hun zorgen te uiten. Binnen wordt gestemd over resoluties, en dat gaat van parkeerplekken tot de aanpak van grote milieurampen.
Sinds enkele jaren is het activistische beheerscollectief Follow This aanwezig om het bestuur te forceren om meer aan het klimaat te doen. Hoewel tot nu toe zonder succes, groeit de steun ieder jaar voor de resolutie die zij indienen. Follow This probeert ervoor te zorgen dat er sneller en meer actie wordt ondernomen om klimaatdoelen te halen. Het bestuur raadt de resolutie af, omdat het hen teveel zou dwingen tot bepaalde maatregelen, waardoor ze te gebonden zijn om de grotere doelstellingen te halen.
Milieudefensie
Niet alleen aandeelhouders zijn vandaag in Londen te vinden. Ook Milieudefensie is aanwezig om te protesteren tegen het machtige olieconcern. Dat is zeker niet nieuw vertelt van Dijk. Je loopt altijd door een haag van protesten, en het gebeurt ook zeker dat aandeelhouders in gesprek gaan met mensen die staan te protesteren.
Dit is lang niet het enige succes van Milieudefensie legt van Dijk uit. De klimaatzaak die de organisatie aanspande tegen Shell zou voor een aardverschuiving kunnen zorgen. De rechter stelt Shell namelijk verantwoordelijk voor de uitstoot van hun eindgebruikers. Dus, bijvoorbeeld de automobilisten die bij Shell tanken. Het bedrijf stelt daartegenin dat zij hier niet verantwoordelijk voor kunnen worden gehouden en gaat in hogerberoep.
Het blijft een enorm uitdagende tijd voor het olieconcern. Vergeleken met andere oliebedrijven investeert Shell veel in groene energie, maar de verkoop van olie zal niet snel worden afgestoten. Het inmiddels volledig Britse bedrijf blijft worstelen met de rol in een wereld die groener wil worden, maar dat nog niet is.
Benieuwd naar het hele gesprek met Bert van Dijk van het Financieel Dagblad? Beluister dan de podcast van Vroeg!
24-5 Kan Shell ooit echt groen worden? - Vroeg!
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.