Cultuur & Media
VPRO

Thijs Biersteker: 'We kunnen niet nóg een generatie niets doen'

foto: Foto: Benning Gladkovafoto: Foto: Benning Gladkova
  1. Nieuwschevron right
  2. Thijs Biersteker: 'We kunnen niet nóg een generatie niets doen'

Thijs Biersteker is ecologisch kunstenaar. Hij combineert wetenschap en technologie en creëert prikkelende interactieve installaties en producten vanuit een idealistisch oogpunt. In plaats van met verf of klei werkt Biersteker vooral met sensoren en data. In Nooit Meer Slapen vertelt Thijs over zijn kunst en de boodschap die hij hiermee wil overbrengen.

Thijs Biersteker in <em>Nooit Meer Slapen</em>

Video niet beschikbaar

Een nieuwe taal tussen mens en natuur

Biersteker maakt werk over grote problemen van deze tijd: ecologie, klimaatverandering en vervuiling. Deze problemen probeert hij, in samenwerking met wetenschappers, tastbaar te maken op een toegankelijke manier. Voor het Nxt Museum, een nieuw museum in Amsterdam dat zich richt op mediakunst, laat hij in samenwerking met plant-neurowetenschapper Stefanu Mancuso de communicatie tussen bomen onderling zien.

"Via de bladeren boven de grond en wortels onder de grond worden chemische stoffen afgegeven en berichten doorgegeven aan andere bomen zoals: 'let op, ik word aangevallen door kleine beestjes: pas de zuurgraad van je bladeren aan!'." aldus Biersteker. "Als we begrijpen hoe bomen zich voelen en communiceren, dan kunnen we leren om weer een stap terug te doen als mens en weer dichter tot de natuur te komen."

'Ik hoef geen moraalridder te zijn'

"Als je tegenwoordig een bewuste keuze maakt, dan verwacht men dat al je andere keuzes ook goed moeten zijn." Biersteker geeft als voorbeeld dat een vegetariër die al een bewuste keuze maakt om geen vlees te eten, wordt aangesproken op het dragen van leren schoenen. "Dat is toch belachelijk. Mensen moeten juist de ruimte krijgen om een eerste stap in een meer bewust leven te kunnen zetten. Daarom hoef ik geen moraalridder te zijn. Dat vind ik eigenlijk heel eng. Het zorgt ervoor dat de wereld in twee kampen wordt verdeeld. Het veld wordt door extremen opgerekt."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=DnSy1SCg55Q&feature=emb_logo" start="false"}
Eerder werk van Thijs Biersteker: Voice of Nature

Het roer om

Vroeger was Biersteker succesvol in de reclame-industrie. "Uiteindelijk kwam het besef dat ik zo hard gewerkt had om mijn talent te ontwikkelen en dat ik het dan aan het spenderen was om mensen meer bier te laten drinken." Biersteker had door dat het niet lekker zat. Intussen was hij al met sustainable start-ups bezig en hij kwam tot het besef dat hij moest stoppen, voordat hij er te diep in zat.

"Als je jong bent dan is het fijn om succes te hebben. Maar ik wil niet in een wurggreep komen voor de rest van mijn leven. Op een gegeven moment schuif je jouw eigen ethische waarden zo ver weg. De stap wordt dan heel groot om er nog uit te komen. Maar je weet dat je fout zit, omdat je een afslag hebt gemist."

'Als onze generatie het niet doet, wie doet het dan wel?'

"Ik ben niet somber over de wereld, maar ik maak me wel super zorgen over problemen als massamigratie en klimaatverandering. Iemand die dat niet doet, heeft zijn hoofd in het zand gestoken." Biersteker is ervan overtuigd dat we het aanpakken van deze problemen niet moeten uitstellen. "We hebben mensen nodig die verandering willen. Als onze generatie het niet doet, wie doet het dan wel? We hebben kunst en cultuur nodig die dat reflecteert en wetenschap die dat onderbouwt. Dat wil ik overbrengen. Als de fundering goed is, kunnen we met z'n allen gaan rennen."

Nieuw werk van Thijs Bierstekers is te zien in de expositie Shifting Proximities, vanaf 29 augustus in het Nxt Museum in Amsterdam.

Thijs Biersteker (24 augustus 2020) - Nooit meer slapen

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie