Radio-dj Angelique Houtveen: 'Als ik radio maak, draagt de muziek me'
- Nieuws
- Radio-dj Angelique Houtveen: 'Als ik radio maak, draagt de muziek me'
De kenmerkende diepe stem van radio-dj Angelique Houtveen is sinds kort te horen op radiostation Sublime. In haar eigen middagshow Angelique’s Afternoon brengt ze soul, jazz en funkmuziek de ether in. Haar liefde voor muziek hielp haar het leven omarmen, ondanks de ziektes die ze te verduren kreeg. "De liefde, de kracht en de eerlijkheid van soul raakt me diep", vertelt de radio-dj in Kunststof.
Jong geleerd, is oud gedaan
Achteraf bezien was Angelique Houtveen op haar negende al bezig met radio maken. "Met My First Sony-apparatuur nam ik nummers op die ik op de radio hoorde. Vervolgens ging ik met zo’n liedje naar mijn ouders om te zeggen dat ze dit nummer moesten luisteren."
Als kind zat Angelique veel binnen. Ze had ITP, een ziekte waardoor je bloed niet goed stolt. Een inwendige bloeding kon haar fataal worden. "In die tijd is mijn liefde voor muziek groter geworden. Ik mocht niet meer naar jazzballet, turnen of buiten spelen, dus ging ik gamen en muziek luisteren."
De droom achterna: radio maken
Na haar studie werd ze pr-manager voor een game uitgeverij. Totdat ze opnieuw ziek werd. "Na een avond uit lag ik naast mijn toenmalige vriend in bed en het volgende moment werd ik wakker in het ziekenhuis. Ik bleek een Cavernoom in mijn hersenen te hebben, de veroorzaker van epileptische aanvallen. De dokter zei dat ik een beschermd leven zou gaan krijgen. Voor de zekerheid sliep ik zelfs bij mijn moeder in bed."
Toch besloot Angelique haar leven over een andere boeg te gooien en ging bij BNN University haar werkelijke droom achterna: radio maken. "In dat jaar bleef ik op de redactie reportages opnemen totdat het gebouw dichtging. De drive om radio te maken hielp me over de boosheid van de ziekte heen. Ik kan super chagrijnig, boos zitten voorbereiden; het moment dat ik de studio binnen ga, valt er iets van me af. Hoe verdrietig ik me ook voel. Als ik radio ga maken, draagt de muziek me."
Overstap naar Sublime
In een paar jaar tijd zet ze zichzelf in de radiowereld op de kaart als soul, jazz en funk-kenner. Ze heeft haar eigen middagshow bij 3FM en zit in Het Glazen Huis voor Serious Request. Maar een nieuwe ziekte blijft haar niet bespaard. In 2018 krijgt ze de diagnose endometriose. Er volgt een operatie en een lang herstel. Als ze een beetje van de schrik bekomen is, belt radiostation Sublime. "Ze zagen mij als de spokesperson van soul en jazz van Nederland en wilden alles wat ik deed. Bij Sublime mag ik in de kern zijn wie ik ben."
"Bij 3FM kwam ik weleens met een nummertje aanzetten en dan ging iedereen gewoon door met waar ze mee bezig waren. Als ik bij Sublime een nummer laat horen is de reactie 'geef ons meer!' Ik ben de doelgroep en als radiomaker word ik gezien voor wie ik ben."