Jortcast: 'Impostersyndroom niet alleen te wijten aan laag zelfbeeld'
- Nieuws
- Jortcast: 'Impostersyndroom niet alleen te wijten aan laag zelfbeeld'
Heb jij weleens van het impostersyndroom gehoord? Sociaal psycholoog dr. Sanne Feenstra wil liever van die term af, vertelt ze in de nieuwste Jortcast. Zij geeft de voorkeur aan het "imposter- of bedriegersfenomeen". Het is volgens Feenstra geen "ziekte" waar de persoon die eraan lijdt zelf maar wat aan moet doen. Het is volgens haar juist van belang dat ook de omgeving in actie komt.
De nieuwe Jortcast beluister je via je podcastapp of hieronder:
#377 - Jorts nachtmerrie en wat Michelle Obama en Einstein gemeen hebben - De Jortcast
Mensen die te maken hebben met het bedriegersfenomeen zijn niet in staat hun prestaties te internaliseren. Hoewel er bewijs is dat ze goed functioneren, blijven zij zich afvragen of ze hun succes wel verdienen. Zij voelen zich bedriegers, en schrijven hun successen toe aan geluk, timing of het misleiden van anderen.
'Kan ik dit eigenlijk wel?!'
Veel mensen hebben in meer of mindere mate last van het imposterfenomeen, vertelt dr. Feenstra. Ja, zelfs uw presentator geeft toe bij tijd en wijle zich af te vragen: "Kan ik dit eigenlijk wel?!"
Toch zijn er mensen die er meer mee te maken hebben. Uit bepaalde onderzoeken blijken vrouwen zich vaker een 'imposter' te voelen, en het fenomeen gaat vaak gepaard met posities waarbij status van belang is. Beroemde mensen die zich erover hebben uitgesproken, zijn niemand minder dan Michelle Obama en Einstein.
Volgens Feenstra moeten we het imposterfenomeen niet enkel toeschrijven aan karaktereigenschappen en een laag zelfbeeld. Als iemand zichzelf niet gerepresenteerd ziet in een organisatie of team, dan kan dat ervoor zorgen dat zij zich niet op hun plaats voelen. "Het gaat niet alleen over hoe jij over jezelf nadenkt, maar het is een discrepantie naar hoe jij naar jezelf kijkt, en hoe jij denkt dat anderen naar jou kijken."
Video niet beschikbaar
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.