Cultuur & Media
NTR

Brigitte Kaandorp: 'Optreden is ook gewoon werk'

foto: Foto: Patricia Steurfoto: Foto: Patricia Steur
  1. Nieuwschevron right
  2. Brigitte Kaandorp: 'Optreden is ook gewoon werk'

Cabaretier Brigitte Kaandorp en zangeres Niki Jacobs kennen elkaar van de Uitmarkt 2018, die de cabaretier presenteerde. Niki Jacobs was onderdeel van het programma en verbaasde zich meteen over de schwung waarmee Brigitte die presentatie ondanks de natte omstandigheden bij het vijfkoppige publiek wist te brengen. Er ontstond een vriendschap waarover de twee in Kunststof Maandag vertellen.

Kunststof Maandag met Brigitte Kaandorp en Niki Jacobs - Kunststof

Samen in de kroeg

Dat programma viel compleet in het water, letterlijk, want het regende zo hard dat er geen hond kwam opdagen, "behalve een paar NRC-lezers die per se het culturele jaar wilden aftrappen", aldus Brigitte. Niki dacht: dit wil ik ook kunnen, en zocht contact.

Al snel belandden de twee zangeressen samen in de kroeg. Wat betreft onderwerp- en repertoirekeuze konden ze haast niet meer verschillend zijn, maar ze blijken het goed met elkaar te kunnen vinden. Ze praten vaak over het vak, maar ze zijn ook echte vriendinnen geworden.

Pandemiejaar een blessing in disguise

Voor Brigitte Kaandorp was het pandemiejaar een blessing in disguise. Sinds haar debuutvoorstelling uit 1982 bracht ze steeds om de paar jaar een nieuwe theatershow waarvan ze zelf het middelpunt was. Zo'n moordend tempo biedt weinig ruimte om uit te blazen. Brigitte: "Het pakte voor mij heel goed uit, die verplichte zee van tijd. Geen reet uitvoeren, ruimte in mijn hoofd maken, de totale ontspanning vinden." Ook bood de pandemie haar de gelegenheid om even verlost te zijn van de benauwende tunnel waar je als podiumkunstenaar in wordt opgesloten, voordat het doek opgaat.

Brigitte Kaandorp en Niki Jacobs

De Mauthausen-cyclus

Niki Jacobs gaf het afgelopen jaar de ruimte om zich opnieuw te storten op de Mauthausen-cyclus. Die muziek ze kent ze vanuit huis; haar vader had een enorme platencollectie, draaide veel Jiddische muziek. Haar moeder zei steeds dat Niki er iets mee moest doen, maar de muziek van Theodorakis stond haar tegen. Te marsachtig. Ze vond de muziek ook niet passen bij de tekst van de Griekse dichter Kambanellis, zelf een overlevende van Mauthausen. "Er zit een ongekende waarachtigheid in zijn teksten, zonder dat het maar ergens pathetisch is."

Ze besloot de tekst om te zetten in het Jiddisch. Pas toen begon het te werken. Bovendien realiseerde ze zich dat ze een hele eigen muzikale invulling moest geven. Door haar ervaringen in de Verenigde Staten, waar ze verschillende malen heeft getoerd, wist ze dat het Jiddische repertoire daar vaak een heel andere zeggingskracht heeft dan in Europa, waar het altijd sterk verbonden is met de Jodenvervolging.

De tournee die vorige jaar gepland stond ging niet door, maar inmiddels is er wel een album: The Ballad of Mauthausen.

'Precisie-muziek is het'

"Zij is muzikaal zo precies, zo toegewijd", vertelt Brigitte Kaandorp over Niki Jacobs. "Ik heb de voorstelling wel drie keer gezien; mogen meemaken hoe ze het repertoire naar haar hand zet. Nu heeft ze een hele eigen kring van musici om zich heen verzameld, allemaal met instrumenten die zij mooi vindt: trompet, accordeon, cello, viool. Dat is haar 'hofje' geworden en ze spelen compleet eigen arrangementen. Precisie-muziek is het."

Brigitte Kaandorp en Nike Jacobs zingen samen het lied 'Ik huil niet meer':

Video niet beschikbaar

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie