Cultuur & Media
HUMAN

Jellie Brouwer: 'Zo lang je nieuwsgierig blijft, is er leven'

foto: Clemens Rikken
  1. Nieuwschevron right
  2. Jellie Brouwer: 'Zo lang je nieuwsgierig blijft, is er leven'

Vragen stellen was de tweede natuur van Kunststof presentator Jellie Brouwer. Meer dan twintig jaar sprak ze op de radio met gasten uit de cultuur- en mediawereld. In Wat blijft volgt Inge ter Schure, samen met eindredacteur en goede vriendin Yvonne Hoksbergen, schrijver en oud Kunststof stagiaire Lisa Weeda en Jellie's oudste dochter Patsy Kroonenberg, haar spoor terug. "Zo lang je nieuwsgierig blijft naar wat komen gaat, is er leven", zei Jellie ooit zelf.

#49 - Jellie Brouwer (21 januari 1964 – 18 juni 2023) (S02) - Wat blijft

Ontiegelijk voorbeeld

Kunststof eindredacteur Yvonne Hoksbergen kent Jellie Brouwer al sinds de School voor Journalistiek. 17 en 18 jaar waren ze. "We zagen elkaar en dachten allebei meteen: Nou, dat kan weleens gezellig worden." Dat werd het. Ze raakten goed bevriend en werkten samen bij Kunststof. "Er ging altijd een lichtje aan als Jellie op de redactie kwam. Dat heb je met sommige mensen. Dan gaat de zon even schijnen."

Jellies’ interviews klonken altijd gemakkelijk en ontspannen. Maar vergis je niet, ze bereidde zich grondig voor en wist precies wat ze wilde met een gesprek. "Ze had een soort gave", vertelt Yvonne. "Zo van: ik voel dat er iets meer is. Ze had wel een idee waar dat zat, maar eigenlijk geen enkele aanwijzing. Ze wist altijd een weg te bewandelen – wij noemen dat 'een extra laag in het interview brengen' – waardoor de gast er zelf mee kwam. Mensen zeiden soms meer dan ze van plan waren te zeggen."

Wat blijft van Jellie, voor Yvonne? "Heel veel. Ik ga haar levensenergie, haar optimisme meenemen. Zij is daarin een ontiegelijk voorbeeld."

Forever in de ether

Schrijver Lisa Weeda leerde Jellie tien jaar geleden kennen, tijdens haar stage bij Kunststof. "Kunststof was – en is – een uitzonderlijk programma. Omdat er bijna geen lange genuanceerde gesprekken op radio of televisie meer zijn." Resoluut voegt Lisa daaraan toe: "En ik vond Jellie Brouwer heel cool. Ik dacht: als ik érgens kan leren interviewen, dan is het daar."

Van Jellie leerde ze dat het stellen van onverwachte vragen, één van de grootste interviewkwaliteiten is die je kunt hebben als interviewer. "En: eigenlijk iemand zo snel mogelijk – dit klinkt oneerbiedig maar zo bedoel ik het niet – uit evenwicht brengen." Dat gebeurde Lisa zelf toen ze in 2021 te gast was bij Kunststof. "Ik weet nog goed dat ik na het interview naar huis ging en dacht: ging dit eigenlijk wel goed? Was ik wel goed genoeg voorbereid op Jellie Brouwer?"

"Jellie blijft forever in de ether", besluit Lisa. "Wat raar is en fijn. Je kunt gewoon tot in de eeuwigheid naar interviews van Jellie Brouwer luisteren. Dat is best wel vet."

Trots zonder gêne

Patsy Kroonenberg is theatermaker en de oudste dochter van Jellie. Ze heeft twee jongere zussen, Dunja en Lynn. Hoe was dat eigenlijk: een moeder die bij de radio werkt? "Dat werd bijzonderder naarmate ik ouder werd", vertelt Patsy. "Al herinner ik me wel dat ik tegen de radio praatte vroeger, omdat ik dacht dat ze tegen mij praatte. Op de middelbare school vond ik het echt vet. En op de toneelschool al helemaal, want toen kwam ik in een circuit terecht waarin mensen haar ook daadwerkelijk kenden. Ik was altijd erg trots. Zonder gêne."

Het blijft gek, dat ze er echt niet meer is. "Ik heb de hele tijd het gevoel dat ze weer komt. Ik kan me niet voorstellen dat dit voor altijd is."

Wat blijft

Wat blijft als we er niet meer zijn? En welke inspiratie kunnen we halen uit de levensverhalen van anderen? Van voetballers, kunstenaars en politici tot lokale helden: Wat blijft belicht van bekende mensen een kant die je nog niet kent en diept verhalen op van nog onbekende en onderbelichte mensen die de moeite waard zijn om te leren kennen.

Luister naar Wat blijft: elke zondag om middernacht via NPO Radio 1 of in je podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie