Oproep aan media: 'Stop met geheimzinnigheid rondom diversiteit'
- Nieuws
- Oproep aan media: 'Stop met geheimzinnigheid rondom diversiteit'
"Stop met geheimzinnigheid rondom diversiteit en inclusiviteit", roept onderzoeksjournalist Zoë Papaikonomou op in Spraakmakers. Ze richt zich specifiek tot de mediabedrijven, nadat de NOS in opspraak kwam door de divibokaal en een diversiteitsdatabase.
Zo'n diversiteitsdatabase is sowieso schijndiversiteit, vindt Papaikonomou. "Wat je doet dat je aan de buitenkant laat zien: kijk hoe goed we bezig zijn met diversiteit. Maar hoe gaat het achter de schermen?"
Een dergelijke database is beter dan niks. "Dus alle media die overheen vielen en gretig de NOS bashen, moeten ook in de spiegel kijken."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'Perverse divibokaal'
Achter de schermen gaat het om de samenstelling van redacties, de manier van werken en of de omgeving ruimte biedt aan verschillende perspectieven, maar ook of leidinggevenden worden getraind hoe om te gaan met zo'n team. "In algemene zin is het antwoord: nee."
Her en der gebeurt wel iets, ziet Papaikonomou, zeker bij de NOS. Ze is voor het aanmoedigen van aanjagers van diversiteit, maar niet "op zo'n perverse manier", zoals met de divibokaal.
'Wat doe je dan?'
NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff gaf eerder in interviews aan diversiteit belangrijk te vinden. "Maar vervolgens is mijn vraag, wat doe je dan? En vervolgens komt daar geen antwoord op", zegt Papaikonomou.
Papaikonomou merkt wanneer ze met redacties over diversiteit praat, dat ze graag willen weten hoe ze meer mensen kunnen vinden. Maar als ze het heeft over de redactiecultuur, waar iedereen zich veilig moet voelen zonder racisme of seksisme, dan wil niemand daar echt over praten. "Dat is toch gevoelig."
'Valt allemaal wel mee'
Presentator Charles Groenhuijsen is het in het Mediaforum van Spraakmakers niet volledig met Papaikonomou eens. De diversiteitsdiscussie wordt al lang gevoerd en volgens Groenhuijsen is er al veel winst geboekt door de jaren heen.
Voor hem zijn in de discussie rondom de divibokaal van de NOS drie dingen belangrijk: Zijn er kwade bedoelingen, zijn er mensen mee geschaad, en is het handig gedaan? "Dat laatste niet, maar er is geen schade berokkend en er waren geen kwade bedoelingen."
Openheid over genomen besluiten, zoals Papaikonomou voorstelt, ziet hij niet zitten. "Daar word je ook gek van. Laten we gewoon naar de resultaten kijken, volgens mij valt het dan allemaal wel mee."
Het Mediaforum met Charles Groenhuijsen en Zoë Papaikonomou
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.