Instagram gaat politieke berichten beperken: 'Dit vind ik gewoon censuur'
- Nieuws
- Instagram gaat politieke berichten beperken: 'Dit vind ik gewoon censuur'
Op het social media-platform Instagram kom je als gebruiker sinds deze week waarschijnlijk een stuk minder berichten met een politieke lading tegen. Dat komt door een nieuwe instelling die het platform heeft doorgevoerd. Voor het Instagram-account Politieke Jongeren heeft dit grote gevolgen. Nugah Shrestha, beheerder van het account, vertelt erover: "Dit vind ik gewoon censuur." Ook Volkskrant-techjournalist, Simoon Hermus, schuift aan in De Nieuws BV.
Instagram gaat politieke berichten beperken: 'Ik vind dit gewoon censuur'
Video niet beschikbaar
Shrestha heeft met zijn Instagram-account 'Politieke Jongeren' meer dan 160 duizend volgers en merkt duidelijk gevolgen van deze nieuwe instelling. "Mensen die het account opzoeken vinden het pas als ze het helemaal uittypen in de zoekbalk terwijl het één van de grootste politieke accounts is op Instagram." Berichten worden daarnaast een stuk minder bekeken. Zo bereiken posts over bijvoorbeeld Israël en Palestina duizenden mensen minder. "Je gaat beperken wat mensen kunnen zien en dat gaat voor mij tegen de vrijheid van meningsuiting in."
"Berichten met een politieke lading van accounts die je niet kent zie je minder, maar berichten van accounts die je volgt zie je nog wel", legt Hermus uit. Wat die politieke lading precies inhoudt blijft volgens haar vaag. "Het bedrijf heeft het zelf gedefinieerd als overheid, verkiezingen en social topics. Maar wat houdt dat precies in?", vraagt ze zich af.
Polarisatie
"Natuurlijk is het een goede discussie of social media voor polarisering zorgt, maar met zo'n maatregel ga je er juist voor zorgen dat mensen in hun bubbel blijven zitten", aldus Shrestha. "De accounts die je volgt zie je nog steeds, maar de accounts die je niet volgt komen niet in je feed terecht. Terwijl ik op mijn account juist ook veel mensen zie die het niet eens zijn met de berichten die ik plaats en eronder reageren. Zo breken ze een beetje uit hun bubbel en dat is denk ik heel belangrijk."
De botte bijl
Volgens techjournalist Hermus ziet Instagram politieke posts als probleem, omdat ze meer gedoe opleveren, zoals haatdragende reacties, dan dat ze het platform opleveren. "Het lukt ze blijkbaar niet genoeg om het in goede banen te leiden. Ik vraag me af of er niet andere manieren zijn, want dit is wel echt met de botte bijl erin. De vraag is of mensen dan nog genoeg naar het platform komen."
Bewustwording
Shrestha wil mensen bewust maken van deze verandering. "Ik zat eraan te denken om een campagne te starten waarbij ik mensen oproep om die instelling uit te zetten. Ook ga ik misschien kijken naar andere platformen om te posten." De politiek Instagrammer wil in ieder geval niet opgeven. "Er zijn 160 duizend mensen die het account volgen. Ik ga kijken hoe ik er toch voor kan zorgen dat mensen wel die berichten blijven zien."