Chazia Mourali speelt de peettante van Beatrix
- Nieuws
- Chazia Mourali speelt de peettante van Beatrix
Chazia Mourali, journalist, presentator en Radio 1-commentator, gaat nu ook acteren. Ze is deze week te zien op het Hortus Festival in het ‘theatrale concert’ ‘De Amerikaanse Prinses’ - een voorstelling naar de bestseller van schrijfster Annejet van der Zijl.
Door het programma ‘De zwakste schakel’ heeft Mourali wel enige ervaring met acteren, vertelt ze op NPO Radio 1. Ze deed het zelfs zo goed dat ze, vijftien jaar nadat het programma op televisie was, nog altijd als ijskonijn wordt gezien. “Door ‘De zwakste schakel’ denken veel mensen dat ik thuis ook mensen verbaal castreer.” Dat is niet het geval: het was een act. In een interview zei ze daar zelf het volgende over: “Ik merk wel dat mijn karikatuur bij sommigen blijft hangen. Zo deed een collega, die mij al kende van vóór ‘De zwakste schakel’, alsof mensen bang voor mij zouden moeten zijn; onzin natuurlijk.”
Deze week staat ze op het podium als de Amerikaanse prinses - ook wel Allene Tew, de mysterieuze peettante van prinses Beatrix. Over haar keuze om te gaan acteren zegt Mourali: “Een van haar - Allene Tews’- levensmotto’s is: er is altijd wel ergens een nieuw begin. Ik vind dat prachtig. Zij heeft dat gedaan door vijf keer te trouwen, en ik vind het leuk om een keer iets heel nieuws te doen.”
Wie was Allene Tew?
In de biografie ‘De Amerikaanse Prinses’ wekt Annejet van der Zijl Allene Tew tot leven. Ze laat het leven van een vrouw zien, geboren in 1872, die opgroeide in de ‘middle of nowhere’ in de staat New York. Op haar achttiende slaat ze een van de rijkste mannen van Pittsburgh aan de haak. Hij laat haar tien jaar later achter met twee kinderen een een miljoen dollar aan schulden. Maar ondanks dat weet zij zich in korte tijd op te werken tot een van de rijkste vrouwen van New York. Mourali: “Zij is iemand die doordrenkt is van de pioniersgeest. Haar glas is altijd halfvol. Op momenten dat een ander helemaal zou instorten, begint zij een nieuw huwelijk.”
Allene Tew
Ze trouwt, hertrouwt, trouwt, onder meer met een Duitse prins en een Russische graaf. Tot ze op een gegeven moment in Frankrijk gaat wonen. De link met het Nederlandse koningshuis? Allene Tew was bevriend met de moeder van prins Bernhard. In de tijd dat Bernhard in zak en as zat omdat zijn carriere in de soep liep, nam zij hem onder haar vleugels in Parijs. Mourali: “Tew wist ook dat er in Nederland een kroonprinses was - Juliana- die enorm verlegen zat om een echtgenoot. De knappe prinsen stonden namelijk niet te trappelen.” Allene Tew heeft toen in 1936 de onderhandelingen gevoerd met de Nederlandse regerling over het huwelijkscontract met prinses Juliana.
Familiefoto met Allene Tew na de geboorte van prinses Beatrix.
Een Amerikaanse Prinses in een palmenkas
Het Hortus Festival is volgens Maarten van Veen, dirigent, pianist en artistiek leider van het festival, het ‘mooiste en groenste festival van Nederland’. De concerten worden gehouden in de oranjeriën, dat zijn de plekken waar in de winter de palmen overnachten. Van Veen: “In het voorjaar gaan de palmen eruit en mogen wij erin.” Koud zullen de bezoekers het in ieder geval niet krijgen.
Het thema van het Hortus Festival- een jaarlijks festival dat wordt gehouden in de historische tuinen van Amsterdam, Rotterdam, Haren, Utrecht en Leiden is dit jaar Amerika. Volgens Van Veen past het verhaal van Tew perfect bij dit thema: “In Amerika moest je jezelf eerst bewijzen. ‘De Amerikaanse Prinses’ is een kleine geschiedenis van Amerika, het sleurt je mee en laten je ervaren hoe het was om in die tijd te leven.” In Chazia Mourali zag Van Veen de ideale prinses. Zij vult aan: “‘Maakbaarheid’ is het toverwoord in het Amerika van toen. ‘Iedere droom kan werkelijkheid worden’, dat is de geest die Amerika zeer heeft beïnvloed.”
De Amerikaanse Prinses is morgen te zien in de hortus van Leiden, 11 augustus in die van Amsterdam, 13 augustus in Utrecht en 14 augustus in Haren.