Na het seksueel wangedrag bij The Voice: 'De mannen van VI zijn een teken van hoop'
- Nieuws
- Na het seksueel wangedrag bij The Voice: 'De mannen van VI zijn een teken van hoop'
De schandalen bij The Voice maken somber, maar het kan toch een lichtpuntje hebben. "Er groeit een generatie op die het niet meer normaal gaat vinden dat seksuele grenzen worden overschreden", zegt relatiecoach Cocky Drost in Dit is de Dag.
Wat zeggen de misstanden bij The Voice over onze cultuur?
Video niet beschikbaar
Drost ziet de reacties van mannen veranderen over dit onderwerp. Waar ze vroeger nog wel eens op een verdedigingsmuur stuitte, merk je nu dat er meer bereidheid is om over het systeem te praten. "Wat ik nu merk is dat mannen soms 'sorry' zeggen. Niet omdat ze daders zijn, maar omdat ze onderdeel zijn van het systeem, dat ze willen veranderen", zegt Drost.
Ook de reacties van de mannen van VI – meestal toch niet echt een toonbeeld van fijnzinnigheid – vond ze hoopvol. "Ze praatten op een kwetsbare manier over dit onderwerp." René van der Gijp zei in de uitzending dat hij, als hij vroeger ging stappen, vrienden erop aansprak als ze over de grenzen van vrouwen heen gingen. "Hij nam z’n verantwoordelijkheid", vindt ze.
'Mannen moeten veranderen'
De sleutel van verandering ligt bij mannen, denkt ook Jens van Tricht, die met zijn organisatie Emancipator mannen probeert te emanciperen. "Als mannen niet veranderen, is het dweilen met de kraan open", zegt hij.
Hij vindt het raar dat seksueel wangedrag vaak als 'vrouwenprobleem' wordt beschouwd, terwijl het volgens hem een probleem van de hele maatschappij is. "Het wordt vaak veroorzaakt door mannen, ze zijn vaak de bovenliggende partij, maar waarom zijn mannen niet gaan veranderen om het probleem op te lossen? Waarom is die last ook bij vrouwen neergelegd?", vraagt hij zich af.
Ook Van Tricht heeft echter hoop. "Ik zie in workshops dat mannen graag onderzoeken hoe ze deel van de oplossing worden, in plaats van dat ze het bij vrouwen leggen", vertelt hij. Als man kun je van alles doen, zegt hij.
Seksuele beschaving
Cocky Drost denkt dat het tijd is voor een 'seksuele beschaving', na de seksuele revolutie. "We moeten heel goed met elkaar gaan kijken wat het goede is", denkt ze. Seks is meer dan een lichamelijke aangelegenheid, denkt ze: "Het ligt heel dicht bij je ziel. Als je seks meer bekijkt in zijn emotionele kwetsbaarheid, kun je er voorzichtiger mee omgaan zonder moraliserend te worden", vindt ze.
Van Tricht voelt er wel wat voor, juist voor mannen, al vindt hij beschaving wel 'normerend' klinken. "Ik denk dat het tijd wordt voor mannen om zich serieus te gaan afvragen wat seks in hun leven betekent. Als mannen hun menselijkheid wat meer zouden omarmen, dan zou de seks een stuk beschaafder worden, met meer plezier voor iedereen."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.