Cultuur & Media
AVROTROS

Waarom is 'Het echte leven in de dierentuin' zo succesvol?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom is 'Het echte leven in de dierentuin' zo succesvol?

Met iedere week ruim een miljoen kijkers is Het echte leven in de dierentuin dé tv-hit van dit moment. Maar waarom kijken we iedere zaterdag massaal naar het programma over het reilen en zeilen in Ouwehands Dierenpark? Universitair docent Mens-Dier studies Maarten Reesink in Stax&Toine: "We krijgen dieren eindelijk als individu te zien."

"Het geheim van de serie zit in het begrip antropomorfisme", legt Reesink uit. "Dat is het toekennen van niet-menselijke eigenschappen aan dieren. Bij dieren is dat een problematisch begrip, omdat we zelf ook dieren zijn. We dachten vroeger dat we totaal anders zijn dan andere dieren, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo."

'Het echte leven in de dierentuin' is tv-hit

Video niet beschikbaar

Voice-over

Met name de vertelstem van Het echte leven in de dierentuin zorgt voor een 'menselijk' verhaal. Zo horen we hoe de panters die volgens de stem 'denken dat ze te weinig eten krijgen', een parende olifant die tegen het vrouwtje 'zegt' dat ze even moet blijven staan en apen die 'liever lui dan moe' zouden zijn.

Reesink: "De voice-over moet voor een deel het verhaal vertellen, moet ons meenemen in de emoties van dieren. Maar soms weten we eigenlijk helemaal niet wat er in een dier omgaat. Toch doen we dat thuis ook: je probeert te bedenken wat er in het hoofd van je hond of kat omgaat."

Informatiebordjes

Het is volgens Reesink geen slechte zaak. Programma’s als Het echte leven in de dierentuin zorgen er volgens hem voor dat we dieren meer als individu gaan beschouwen. "Als je in een dierentuin bij een verblijf staat, zie je bordjes met informatie over de soort. Maar nooit over de verschillende individuele dieren."

"Wij behoren zelf ook tot een bepaalde diersoort, de homo sapiens, maar we verschillen enorm van elkaar. En dat geldt ook voor dieren in de dierentuin. Bij huisdieren zien we dat ook. Wilde dieren kunnen we niet volgen, maar in een dierentuin natuurlijk wel. Dus daar ligt een belangrijke rol voor de dierentuin", vertelt Reesink.

Het gesprek aangaan

Dat alles kan volgens de wetenschapper weer zorgen voor een open blik. "Op het moment dat je naar een dier kijkt alsof het een individu is, ga je er op een andere manier naar kijken. Als je mensen als groepen beschouwt, wordt het een ander gesprek. Kijk alleen al naar de vluchtelingendiscussie of het gesprek rondom racisme."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie