Documentaire over Constant Kusters: 'Volksbehoud is het allerbelangrijkst'
- Nieuws
- Documentaire over Constant Kusters: 'Volksbehoud is het allerbelangrijkst'
Documentairemaker Shamira Raphaëla maakte een film over de voorzitter en voorman van de extreem rechtse Volks Unie: Constant Kusters. Ze is te gast in OVT. Samen met historicus en populisme-kenner Koen Vossen praat ze over haar onderzoek en de radicale en nationalistische beweging in Nederland.
De documentaire ‘Ons moederland’
Volk en vaderland
Extreem rechts is al vanaf begin de jaren '90 actief in Nederland. De groeperingen zijn openlijk nazi-sympathisant en hebben een gewelddadig imago. De laatste tijd proberen ze een wat gematigder beeld van zichzelf neer te zetten, maar zijn de ideeën ook veranderd?
Shamira Raphaëla portretteerde voorman van de Nederlandse Volks Unie, Constrant Kusters, in zijn dagelijkse omgeving: thuis, met zijn familie aan tafel, op straat tijdens buurtfeesten, met zijn partijgenoten op een barbecue. De beelden van Kusters worden afgewisseld met beelden van een miniatuur Nederland: treinstations, straten, wijken en huizen.
Je hoort en ziet Constant Kusters in de documentaire:
"Een Nederlander is iemand die zijn afspraken nakomt, iemand die netjes en verzorgd door het leven gaat, die niet naar knoflook ruikt, die een broodje haring eet, of kaas. Een Nederlander is iemand die klompen op het platteland draagt. Nederlanders zijn handeldrijvers, dijkenbouwers.
En nu komt er iets op ons af wat heel erg dreigend is voor de mens. Daarom moeten wij in de meerderheid blijven. Het meest essentiële waar ik voor sta is volksbehoud. Wij Nederlanders moeten blijven bestaan."
'Ons moederland'
De gefilmde situaties worden geïllustreerd met ongelofelijk veel archiefbeelden: nieuwsberichten, beelden van de slavernij, beelden over gastarbeiders, archiefmateriaal over emigratie naar Australië, fascistische bijeenkomsten. Beelden die soms naadloos aansluiten bij wat er gezegd wordt.
Op deze manier geeft Raphaëla een inkijkje in een wereld van de NVU. Ze wil Nederland daarmee een spiegel voorhouden en licht werpen op een kant van Nederland die velen liever niet zien. "De film gaat over ons allemaal. Waar komen we vandaan en waar willen we naartoe als samenleving?"
'Ons moederland' is woensdag 4 december te zien op NPO 2 om 22.55.