Cultuur & Media
VPRO

Saskia Dekkers: 'Mensen trekken zich terug in hun nationalistische gevoel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Saskia Dekkers: 'Mensen trekken zich terug in hun nationalistische gevoel'

Saskia Dekkers is journalist en voormalig Frankrijk correspondent. Sinds 2010 werkt ze als Europa-correspondent voor Nieuwsuur. Ze doet verslag, niet in de wandelgangen van Brussel, maar vanuit de betrokken Europese landen. Zelfs nu de coronamaatregelen veel landsgrenzen hebben doen sluiten, reist en werkt ze over het continent.

Over haar werk en leven als journalist vertelt Saskia Dekkers in Nooit Meer Slapen.

{podcast audio="126907" caption="Europa-correspondent Saskia Dekkers:" }

Verschillende regels

Tijdens haar werkreizen in Europa van de afgelopen maanden besefte ze nogmaals dat er grote verschillen zijn tussen de Europese lidstaten. Dekkers en haar reportageploeg nemen alle maatregelen die nodig en gewenst zijn wanneer ze met mensen afspreken. Maar dat is in elke land weer anders.

"In België zijn de regels heel streng bijvoorbeeld, maar daar zijn mensen ook continu op zoek naar manieren om die regels weer te omzeilen. In Oostenrijk moet je een coronatest inleveren voordat je het land in mag. En in Italië heb je heel veel papieren met stempels nodig."

Ze besefte de afgelopen tijd dat Nederland een erg bijzonder land is: "Dat wij de verantwoordelijk aankunnen en geen autoriteit nodig hebben die zegt wat we wel en niet mogen, dat is erg bijzonder."

In andere landen zijn mensen echt veel banger, vertelt ze, bijvoorbeeld in Frankrijk. "Daar is iedereen bang voor het gezag, voor een boete, en dan natuurlijk ook nog bang voor een ziekte", vertelt Dekkers.

Quote

Ik heb zeker nagedacht over de risico’s maar als journalist mag je niet bang zijn

Saskia Dekkers, journaliste

Solidariteit en saamhorigheid?

Wanneer het coronavirus in kracht is afgenomen zullen we zien hoe solidair we zullen zijn in de eurozone. "We hebben al eerder gezien dat het heel moeilijk is om armere Europese landen te steunen. We helpen met miljarden om de zorg overeind te helpen, maar we komen sowieso in een ingewikkelde situatie terecht."

Volgens Dekkers kruipen mensen door de coronacrisis heel erg in hun eigen wereld. "Mensen trekken zich terug in hun eigen nationalistische gevoel, dat herken ik in alle reportages die ik de laatste tijd heb gemaakt. Mensen hebben niet zo door wat er in andere landen gebeurt, zijn daar ook niet zo geïnteresseerd in."

"Er is in Brussel heel veel enthousiasme over Europa", aldus Dekkers. "Maar hoe meer je gaat reizen door de EU en hoe meer concrete voorbeelden je ziet, hoe meer je ook ontdekt hoe groot de verschillen en de problemen van andere landen zijn. En dat is soms heel moeilijk. We hebben Italië en Griekenland bijvoorbeeld enorm laten zitten met de migratiecrisis."

Onzekerheid

Hoewel ze optimistisch is en dat ook graag blijft ziet ze ook vele moeilijkheden naderen. "Ik denk dat het heel moeilijk is om noord, zuid, oost en west met elkaar te verbinden. Er wordt overal over democratie heel anders gedacht, en de coronacrisis illustreert dat heel duidelijk. Dat maakt mij wel ongerust."

Het enige wat zeker is de komende tijd, is dat de onzekerheid nog wel even zal blijven. "Wie zal het zeggen, hoe gaat het verder met de ziekte, hoe gaat het met de economie, hoe gaat het als heel veel mensen hun werk kwijtraken?"

"Maar omdat ik los van alles sta en los van alles leef, ben ik niet bang. Ik probeer troost te zoeken in het hier en nu: dat ik met vrienden kan zijn, een kampvuur kan bouwen en het goed kan hebben. Ik kan mijn werk dan ook helemaal loslaten."

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie