De week van de podcast: de NPO Radio Boekenpodcast al geluisterd?
- Nieuws
- De week van de podcast: de NPO Radio Boekenpodcast al geluisterd?
[NTR] Romans, non-fictie, gloednieuw of een opgeduikelde klassieker, het komt allemaal voorbij in de Boekenpodcast. In een nieuwe aflevering bespreken Elisabeth van Nimwegen en Jeroen Vullings hun favoriete boeken van dit moment.
#34 - Elisabeth van Nimwegen en Jeroen Vullings bespreken: Op weg naar de Hartz, De vreemdelinge, De terugkeer en Middernachtblues - De Boekenpodcast
Op weg naar de Hartz, van Wessel Te Gussinklo
Het betreft het vierde deel van de Ewout Meyster-cyclus. "Te Gussinklo weet het boek na boek erger te maken", vertelt Jeroen over de boekenreeks. "Het is een overtreffende trap: per boek wordt het nog erger."
Wetenschap en pseudowetenschap, maar ook ontluistering, verraad en bedrog spelen een grote rol in dit verhaal, met dramatische gevolgen. "Het is altijd mooi om te lezen over een mens in diep ongeluk. Dan spiegelt de lezer zich eraan en denkt het valt eigenlijk wel mee met mijn leven, wat een leuk leven heb ik. Dat is toch een soort primitief leesgenot wat het poleert. Voor de rest is het ook een fenomenale stijl."
Elisabeth van Nimwegen en Jeroen Vullings
De vreemdelinge, van Claudia Durastanti
'Van wie heb je leren praten?' wilde iedereen weten van Claudia Durastanti wanneer ze hoorden dat haar ouders allebei doof waren. En dat zij op haar zesde van Brooklyn naar het Italiaanse platteland was verhuisd resulteerde steevast in de vraag 'in welke taal droom je?'.
In het boek beschrijft Durastanti haar eenzaamheid en haar zoektocht naar de gevolgen van klasse, seksualiteit, geestelijke gezondheid en kunst op haar bestaan. Het boek is een combinatie van autobiografie, reisverhaal, lyrische essayistiek en fictie, waarmee de schrijver haar naam vestigde in Italië.
Deze Claudia heeft zich ontzettend ontworsteld
Elisabeth: "Het is een roman over emigratie. Over de Italo-Amerikaanse bevolking in New York, over opgroeien met twee dove ouders. En het gaat ook echt over, en dat vind ik altijd heel interessant in romans, hoe kinderen overleven in een marginale situatie met ouders die niet goed voor hen kunnen zorgen. En hoe je je daaraan ontworsteld.
Deze Claudia heeft zich ontzettend ontworsteld. Door taal: door te gaan schrijven en te studeren. Zij heeft zich letterlijk bij haar ouders weg ontwikkeld. En dat is heel pijnlijk, het zorgt voor een enorme afstand."
Verder bespreekt Elisabeth van Nimwegen Middernachtblues, van Hanif Kureishi opgevist uit een kringloopwinkel.
Jeroen Vullings vertelt over De terugkeer, van Esther Gerritsen. Een boek over een duistere familierelatie. Maar, "ze brengt het op een heel lichte manier", beschrijft hij de stijl van schrijver Gerritsen. "Het is ook vrij gewone taal. Ze is niet bijzonder metafoorrijk, maar de metaforen die ze gebruikt zijn altijd van toepassing."
Boekenpodcast
De NPO Radio 1 Boekenpodcast verschijnt tweewekelijks op vrijdag. Onze presentatoren bespreken in wisselende duo’s recent verschenen boeken. De podcast is hier te beluisteren of op de bekende podcastkanalen.