Cultuur & Media
VPRO

Nieuwe Denker des Vaderlands: 'De wereld gaat echt wel door zonder mij'

foto: Heeman fotografie
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe Denker des Vaderlands: 'De wereld gaat echt wel door zonder mij'

Marjan Slob wordt vandaag geïnstalleerd als de Nieuwe Denker des Vaderlands. In Nooit Meer Slapen vertelt Slob over 'ruim denken', het thema dat ze de komende twee jaar wil uitdragen. "Een filosoof kan helpen om samen te achterhalen wat er voor verschillende mensen toe doet, waarom dat ertoe doet en met welke visies en opvattingen dat samenvalt."

Marjan Slob (filosoof) - Nooit meer slapen

Een missie

"Het voelt bijna al een missie om mijn liefde voor filosofie in het publiek te brengen," Vertelt Marjan Slob. Op de vraag of wij een Denker des Vaderlands nodig hebben reageert Slob nuchter: "Nou, de wereld gaat echt wel door zonder mij." Desalniettemin is ze ervan overtuigd dat filosofie veel perspectief kan bieden aan maatschappelijke discussies: "Een filosoof kan helpen om samen te achterhalen wat er voor verschillende mensen toe doet, waarom dat ertoe doet en met welke visies en opvattingen dat samenvalt."

Ruim denken

Slob zal twee jaar de titel Denker des Vaderlands dragen, en dat gaat gepaard met een door haar gekozen thema. Het door haar gekozen thema 'ruim denken' had ze naar eigen zeggen snel gevonden: "Ik vind ruimte een heel mooi begrip. Als een systeem gesloten is ga ik zoeken naar een scheurtje. Ik wil het gevoel hebben dat er nog meer is dan ik begrijp en overzie. Ik vind het spannend en uitdagend, het geeft hoop. Er zijn altijd meerdere mogelijkheden oplossingen. Het zijn pogingen om iets moois van het leven te maken."

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie