Nieuwe kardinalen staan 'verkiezing voor CEO van grootste multinational op aarde' te wachten
- Nieuws
- Nieuwe kardinalen staan 'verkiezing voor CEO van grootste multinational op aarde' te wachten
Paus Franciscus heeft maar liefst 21 nieuwe kardinalen aangesteld in Vaticaanstad. En daar zitten "altijd verrassingen bij", zegt Stijn Fens. Maar waar zijn die kardinalen eigenlijk goed voor? "Een paus heeft weinig instrumenten om z'n eigen opvolging te beïnvloeden, behalve dan het benoemen van de kardinalen", legt de Vaticaankenner uit bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Het is de tiende "nieuwe club" van het Kardinalencollege die paus Franciscus heeft aangesteld, weet Fens. "Je stijgt van de ene op de andere dag enorm in de hiërarchie. Het is een persoonlijke gunst van de paus. Hij kan erop zetten wie hij wil, maar het moet wel een man en een priester zijn", legt de Vaticaankenner uit.
Ceremonie
"Het is een soort Prinsjesdag in het Vaticaan", gaat Fens verder. De kardinalen ontvangen allemaal een ring en horen vervolgens welke kerk in Rome ze krijgen toegewezen. "Het is prachtig ceremonieel", vindt Fens.
De kenmerkende rode gewaden van de kardinalen dienen ook een doel. "Ze worden geacht hun leven te geven voor de paus van Rome, in het ergste geval. Ze dienen zich in de baan van het schot te werpen", aldus Fens. Deze pausbeschermers kunnen overigens wel rekenen op veel steun, aangezien men langs mogen komen in het Vaticaan om hen te feliciteren.
'Tot de laatste adem'
De belangrijkste taak van de kardinalen is om de volgende paus te benoemen. Paus Franciscus leek eerst maar vier tot vijf jaar de hoogste rang te willen behouden, maar lijkt nu "tot de laatste adem" door te gaan. Met het aanstellen van kardinalen kan hij nog een duwtje in de richting geven van wie hij zou willen zien als volgende paus. "Wie weet komt er dan een opvolger die zijn beleid voortzet", zegt Fens.
Vorm van invloed
Maar daar zitten ook nog weer wat haken en ogen aan. Kardinalen van boven de 80 mogen niet meestemmen voor de opvolger. "Ze roddelen enorm over het conclaaf als ze boven de 80 zijn. Dat is een vorm van invloed uitoefenen", aldus Fens. De oudere kardinalen hebben dus wel degelijk invloed. Bovendien mogen ze wel in een pre-conclaaf meepraten over de toekomst van de kerk en een functieprofiel voor de volgende paus helpen opstellen.
Paus Franciscus heeft heel wat internationale kardinalen aangesteld en laat daarmee zien dat hij vindt dat het huidige kardinalencollege "veel te Europees en Italiaans" is, stelt Fens. "Hij vindt dat het college voor de hele kerk moet staan en dat er kardinalen moeten zijn van landen waar de kerk kleiner is, maar wel vitaal."
'Deze paus heeft maling'
Er waait een frisse wind door Vaticaanstad, paus Franciscus heeft namelijk de vaste tradities "overboord" gegooid bij het aanstellen van kardinalen, weet Fens. "Deze paus heeft maling" aan de gevestigde opvolghiërarchie. "Vroeger als je aartsbisschop werd van Los Angeles of patriarch van Venetië, kon je ervan uit gaan dat bij de volgende kardinaalronde jij die prachtige rode hoed zou krijgen", aldus Fens. Maar die vlieger gaat dus niet meer op.
Magere kardinaal
"Het zet kwaad bloed. Reken maar dat er bij het volgende conclaaf rekeningen worden vereffend", zegt Fens daarover. De grote vraag is dus wie zijn opvolger zal zijn. "Na een wat dikkere paus krijg je meestal een wat kleinere paus. De verwachting is dat er gezocht wordt naar een magere kardinaal", voorspelt Fens.
Wie fan is van dit soort taferelen, kan ook in de bioscoop aan zijn of haar trekken komen. De film Conclave gaat hier namelijk over. "De regisseur heeft zich wat vrijheden veroorloofd. Maar dat het gekonkel is en dat er gelobbyd wordt, is absoluut een feit. De heilige geest fluistert de kardinalen de naam in, wordt er altijd gezegd. Maar het is een machtsspel. Het is de verkiezing voor de CEO voor de grootste multinational op aarde", zegt Fens erover.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!