Binnenland
KRO-NCRV

Waarom bezoekt Paus Franciscus Nederland niet?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom bezoekt Paus Franciscus Nederland niet?

Paus Franciscus bezoekt de komende dagen België en Luxemburg. Maar waarom niet, net als in 1985, ook Nederland? In Spraakmakers wordt deze vraag voorgelegd aan hoogleraar kerkgeschiedenis, Paul van Geest.

Het Uitzendbureau: Waarom komt de Paus niet naar Nederland?

Video niet beschikbaar

Volgens geruchten zou een ontbrekend bezoek van de Paus te maken hebben met kardinaal van Eijk, die hier een stokje voor zou hebben gestoken. Dit is volgens Van Geest heel onwaarschijnlijk. De hoogleraar vermoedt een andere reden: veiligheid. "Feit is dat in 1985 de veiligheid van Paus Johannes II een issue was", vertelt Van Geest. "En dat weet het Vaticaan ook. Terug in Rome liet een kardinaal zich toen buitengewoon negatief uit over Nederland. Dat zit heel diep."

Formeel gezien moet de Paus uitgenodigd worden door het staatshoofd en de bisschoppenconferentie. "Maar voorafgaand wordt er door het Vaticaan gekeken of het op veiligheidsgebied wel acceptabel is."

Ook al weet hij het niet helemaal zeker, toch denkt hoogleraar Van Geest dat de veiligheid een overweging was om Paus Franciscus Nederland niet te laten bezoeken.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie