Cultuur & Media
NTR

Lara Billie Rense schreef een boek over diens transitie

foto: Fjodor Buis
  1. Nieuwschevron right
  2. Lara Billie Rense schreef een boek over diens transitie

Lara Billie Rense was twaalf jaar lang een vertrouwde stem op NPO radio 1. De radiostudio was een veilig bastion, een safe space. Nu is die niet meer te horen in de bekende nieuwsprogramma’s. Wel presenteert Rense Wat blijft, een programma met levensverhalen van bekende en onbekende mensen, in de nacht van zondag op maandag. En op tv presenteert Lara Billie voor de NTR het wetenschapsprogramma Focus.

Lara Billie Rense, radiopresentator en schrijver - Kunststof

Toen de keuze er eenmaal was om in transitie te gaan en diens naam te veranderen, moest dat ook op de radio verteld worden. "Dat heb ik toen heel bewust gedaan. Ik moest wel uit de kast als Lara Billie. Daarna zijn we snel doorgegaan met de uitzending, over Oekraïne."

Een zee van ruimte – notities van een tussenmens

Het boek heet Een zee van ruimte – notities van een tussenmens. Het is een boeiend verslag van diens persoonlijke reis, over erkenning van de pijn die hokjesdenken al vanaf diens vroegste jeugd heeft veroorzaakt. Maar het boek zet ook aan tot reflectie over het westerse denken in begrippenparen en tegenstellingen, met allerlei voorbeelden uit de literatuur, de filosofie, de biologie en ook popcultuur.

"Het boek moest er komen", zegt Rense, "omdat ik het belangrijk vond om zelf te verschijnen en te blijven verschijnen. Omdat het nodig is dat mensen zoals ik gezien worden, nu het politieke klimaat verhardt en met name transvrouwen het hard te verduren hebben. Er worden zo veel verschrikkelijke dingen over ze gezegd. Ik heb er wel over geschreven in het boek, maar ik wil ze niet te veel herhalen."

"Ik moet zichtbaar zijn en het verhaal vertellen om te laten zien dat het niet zo uitzonderlijk is. Dat tussenmensen (de term is van schrijver Lucas Rijneveld) niet raar zijn en tussenvormen overal in de natuur aanwezig zijn en op allerlei plekken wél worden gezien."

"Het schrijven van dit boek was heel fijn om te doen. Ik moest het alleen doen, ik wilde ook veel lezen. Ik verbleef helemaal in het boek. Dat merkte ik toen ik klaar was en een punt zette. Dat mijn vriendin zei: 'Oh, je bent er weer!'"

Kindertijd

Lara Billie vertelt over de verwarring die er was toen die een kind was. "Het komt door onzorgvuldig kijken, het kind niet echt zien. Want hoe erg is het nou eigenlijk als een kind geen rokje aan wil? Voor mij was teruggaan naar dat besef geen rouwproces. Maar het was wel moeilijk om me te realiseren hoe alleen ik me gevoeld heb, omdat ik moest leven naar het binaire denken."

Een van de redenen waarom die niet meer bij de NOS kon werken, was dat er ruimte nodig was. Bij de NOS kun je je als journalist en presentator niet te veel uitspreken over dingen. Maar in dit geval was dat onhoudbaar, omdat er zoveel kwetsende dingen over transpersonen gezegd worden.

Lara Billie: "Mensen vinden het ingewikkeld hoe ze moeten reageren als iemand zo’n transitie doormaakt. En soms is het ook ingewikkeld. Maar er is natuurlijk wel verschil tussen bewust kwetsen en onhandigheid. Voornaamwoorden zijn belangrijk voor me: je neemt dan niet meer zomaar iets aan over wat of wie iemand is. Als je iets omschreven hebt met woorden, kun je het moeilijk meer anders zien."

Sterker nog: ook de taal die ik zelf gebruikte en de woorden die ik gebruikte zijn veranderd. Het beeld bij transpersonen is er bij mij ook ingeramd als iets geks. Dus ik moest er achter komen dat ik eigenlijk een gek beeld had van mezelf. Daarom heeft het misschien zo lang geduurd voordat ik doorhad dat ik een tussenmens ben."

"Je moet je eigen weg bewandelen. Ik heb zelf, toen ik jonger was, die moed niet gehad."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie