Cultuur & Media
KRO-NCRV

Alle politici gelijke tv-aandacht geven lastig: 'Caroline echt een kijkcijferkanon'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alle politici gelijke tv-aandacht geven lastig: 'Caroline echt een kijkcijferkanon'

Hilversum moet eens stoppen met scoren om te scoren in verkiezingstijd, bepleit een belangrijke tv-kenner. Een oproep waar de leden van Spraakmakers’ Mediaforum het eens zijn. Maar ja, daar is die weerbarstige praktijk. Angela de Jong: "programmamakers willen het nieuws van de dag brengen, en dan kom je toch weer op de usual suspects."

Video niet beschikbaar

TV-programma’s moeten de aandacht voor politici bij de komende verkiezingen evenwichtig verdelen. Dat schrijft Wim Bekkers, voormalig directeur van de Kijkwijzer, in een ingezonden artikel op journalistenvakblad Villamedia. Dat scoren om te scoren moet maar eens afgelopen zijn, waarschuwt hij.

Politieke fijnproever

En terecht, vindt Vrij Nederland-hoofdredacteur Ward Wijndelts. "Ik werd heel enthousiast van zijn oproep om goed na te denken en de regie te pakken." Ook de oproep om wat creatiever te zijn sprak hem aan. Hij heeft zelf wel wat suggesties.

"Een hele frisse benadering zou zijn om in gesprek te gaan met iedereen die een kieslijst heeft ingeleverd. En dan niet allemaal in een uur, maar neem eens een hele week de tijd." Maar, erkent hij: er zijn ook wel heel veel partijen. En bovendien: hijzelf is een politieke fijnproever. Een ander idee dan? Redacties kunnen ook verschillende standpunten belichten en daar partijen bij zoeken. Met andere woorden: dan staat de inhoud voorop.

Geen verkiezingsprogramma's

TV-columnist Angela de Jong reageert sceptisch op Wijndelts eerste voorstel. "Het hoeven ook geen verkiezingsprogramma’s te zijn, die je van a tot z behandelt." Maar, zegt ze later in het gesprek ook, het ligt wel in de aard van de NPO om alle politieke partijen aan het woord te laten.

De twee zijn wél erg te spreken over de Op1-uitzending vlak na de val van het kabinet. Dat was kritisch, presentatoren Tijs van den Brink en Sven Kockelman waren ingelezen én de juiste mensen zaten aan tafel. Ook de scherpe Nieuwsuur-interviews vielen in goede aarde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Medelijden met de kiezer

De AD-columniste pleit er wel voor om alleen verkiesbare politici aan het woord laten. Geen lijstduwers of andere mensen die er alleen maar zitten om stemmen te trekken. Ze wijst op een interview, gisteren bij Humberto, met de nummer 29 op de lijst bij de SP. Iemand met een verhaal, want: een gedupeerde van het toeslagenschandaal. Maar niet iemand die echt de Kamer in wil – of kan, gezien de huidige peilingen. "Ik heb medelijden met haar, met de slachtoffers van de toeslagenaffaire en met mezelf als kiezer."

Wijndelts legt uit dat je nou eenmaal niet om de kijkcijferprikkel heen kunt. Kijkers blijven nou eenmaal hangen bij mensen als Caroline van der Plas van de BBB. Klopt, zegt De Jong. "Caroline is echt een kijkcijferkanon. Dat hoor ik van alle redacteuren die ik spreek."

TV-kijken is als eten

En ze herkent het ook bij zichzelf. "Als ik moet kiezen tussen Caroline van der Plas, voor de vierde avond op rij op tv, of iemand als Laurens Dassen van Volt, kijk ik toch liever naar die eerste." Ze vergelijkt het met gezond eten. Allemaal vinden we dat we de wortels moeten pakken, en toch vallen we steeds voor de zak chips.

Ze wijst in reactie op Wijndelts ook op een andere tv-wet. "Programmamakers brengen het nieuws van de dag, en dan kom je toch weer op de usual suspects."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie