Cultuur & Media
BNNVARA

Na 45 jaar is Maria Callas weer live te bewonderen, als hologram

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na 45 jaar is Maria Callas weer live te bewonderen, als hologram

Maria Callas, de bekendste sopraan van de 20e eeuw, gaf slechts twee keer een concert in Nederland. De laatste keer was in 1973 in het Concertgebouw. En ondanks dat zij ruim 40 jaar geleden overleed, bestijgt de legendarische diva vandaag het podium in Carré. Met behulp van nieuwe technologie is het mogelijk om haar als een soort hologram tot leven te wekken. De directeur van de Nederlandse Reisopera, Nicolas Mansfield vertelt in De Nieuws BV dat hij reikhalzend uitkijkt naar deze moderne theatertechnieken en wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack probeert te ontrafelen hoe de techniek ongeveer moet werken.

Video niet beschikbaar

Pepper’s Ghost

Het principe van wat in de volksmond een hologram heet, is in wezen eigenlijk een 3D-illusie. is gebaseerd op een oude techniek genaamd Pepper's Ghost en gaat zelfs helemaal terug naar 1862. De techniek werd ontwikkeld door de Britse scheikundige John Henry Pepper en werd, en wordt, veel gebruikt bij reizende theaters maar ook in pretparken. Zoals in het spookslot bij de Efteling.

Wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack legt uit: "Het maakt gebruik van een doorzichtige plaat, die zet je op een hoek van 45 graden. Waardoor je ziet war erachter gebeurt maar ook wat er aan de zijkant gebeurt, want dat reflecteert erop. Dus dan kan je daar bijvoorbeeld een spook neerzetten."

Tupac

De techniek kreeg nieuwe populariteit toen Snoop Dogg tijdens zijn optreden op Coachella in 2012, de overleden rapper Tupac tot leven leek te hebben gewekt. De beelden van dat optreden gingen in de dagen erna de hele wereld over en zorgde ervoor dat verschillende overleden artiesten weer te zien waren op het podium. Met behulp van deze techniek konden we onder anderen Michael Jackson, Roy Orbison en zelfs André Hazes weer op het podium zien.

Callas

De makers van het concert van Callas doen geheimzinnig over de precieze techniek die ze gebruiken. Ter Braack: "Ze zeggen zelf dat ze niet zo’n plaat gebruiken. Wel dat ze een stand-in hebben gebruikt, die een jaar heeft geoefend om precies de manieren van Callas te leren. En we weten ook dat ze state of the art lasertechnieken gebruiken."

''Dus wat ze misschien hebben gedaan is iemand al die bewegingen laten maken en dat hebben vastgelegd in 3D-software, en vervolgens die software hebben gebruikt om een standbeeld of robot zo te laten bewegen. Die is dan wel helemaal aangekleed en dan zouden ze lasertechnieken gebruiken om dat gezicht perfect geprojecteerd te krijgen. Maar dat we het niet precies weten is ook een beetje zoals met een goede illusionist en een goede truc: die gaat zijn geheim ook niet helemaal prijsgeven. Plus de concurrentie ligt altijd op de loer.

Maria Callas

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie