'Tradwives' willen terug naar traditionele genderrollen uit de jaren '50
- Nieuws
- 'Tradwives' willen terug naar traditionele genderrollen uit de jaren '50
'Tradwives' zie je steeds meer op sociale mediakanalen verschijnen. Het gezin perfect verzorgen, er zelf tot in de puntjes uitzien en de man op zijn wenken bedienen: dat is het hogere doel van de tradwives, oftewel de 'traditionele vrouw'. Vindt deze trend een voedingsbodem in Nederland? Dat vertelt socioloog Nella Geurts in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
'Tradwife', oftewel 'traditional wife' staat voor de traditionele vrouw die een traditionele rolverdeling wil tussen man en vrouw. Vrouwen zouden daarbij voor het huishouden moeten zorgen, vertelt Geurts: "Ze zorgen voor de kinderen, de moestuin en het eten. En de man is de broodwinnaar. Sinds 2015 zien we veel tradwives online, op TikTok, op Instagram. Veelal in Amerika en Engeland en die krijgen een behoorlijke following." Volgens de trad-vrouw zit de essentie van het vrouw-zijn in zorgzaamheid, volgzaamheid, maar boven alles: in moeder zijn, of worden, schrijft Emma Curvers in De Volkskrant.
Populariteit van tradwives
Op de filmpjes van tradwives laten ze zien hoe ze bijvoorbeeld de moestuin verzorgen of een brood bakken. Er zijn ook tradwives die nog niet een wife zijn, oftewel: zij zijn nog niet getrouwd maar ambiëren wel een relatie waar traditionele genderrollen het dagelijkse leven bepalen. Dus vooralsnog verdienen zij bijvoorbeeld geld door het zijn van tradwife-influencer.
Maar, hoe populair zijn die tradwives eigenlijk? Want je kunt denken, in deze tijd zijn er toch niet zoveel vrouwen die daar écht in geloven? Niets is minder waar. Een Deense tradwife die door Geurts wordt onderzocht heeft bijvoorbeeld 150 duizend volgers. Daarnaast worden de hashtags die door tradwives worden gebruikt soms meer dan een miljoen keer bekeken. Maar, hoeveel tradwives er zijn, is moeilijk te zeggen. Volgens Geurts is het fenomeen moeilijk af te bakenen: "Er is waarschijnlijk nog veel meer gaande buiten de bekende social media. Dus qua omvang is het moeilijk te zeggen."
Terug naar de fifties
Amerikanist Madelijn van den Nieuwenhuizen ziet een duidelijke link tussen de tradwives en de rechts-conservatieve en super christelijke stromingen in de Verenigde Staten. Geurts beaamt dat: "Veel vrouwen zijn christelijk opgevoed of op latere leeftijd bekeerd en halen inspiratie uit de Bijbel. Daar delen ze ook dingen over, bijvoorbeeld over wat een vrouw hoort te doen en wat een man hoort te doen. Daaruit stamt het idee dat er bepaalde verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. En dat beiden het meest gelukkig zijn als je naar die natuurlijke verschillen luistert."
Het klinkt daarmee alsof we tientallen jaren terug in de tijd gaan. "Dat is voor hen ook de wens in zekere zin", stelt Geurts. Dat blijkt ook uit de esthetiek rondom de video's van de tradwives. De look and feel heeft veel weg van de jaren '50: "Een tijd waar de rollen duidelijker waren en volgens hen het leven mooier."
Tradwives in Nederland
De vraag die Geurts en haar medeonderzoekers bezighoudt is hoeveel invloed deze online-tradwives hebben op het offline leven. "Als jij onbewust bent van de content die jij voorgeschoteld krijgt op TikTok en jij denkt dat het een leuk filmpje is over een moestuin of over hoe je het perfecte brood bakt, maar stiekem hangen daar allerlei politieke ideologieën achter (...) denk ik wel dat dat invloed kan hebben. Hoe groot is de vraag."
Gezien onder andere de toename van het aantal vrouwen in Nederland dat werkt, en hoe er naar de opvoedende rol van de man en de vrouw wordt gekeken, lijkt de voedingsbodem wat tradwives in Nederland betreft mee te vallen. Wel zijn er Nederlandse tradwives, het is alleen de vraag hoe dit fenomeen zich hier zal ontwikkelen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.