Ingewikkelde wijnarrangementen? Dat hoeft helemaal niet volgens de sommelier van het jaar
- Nieuws
- Ingewikkelde wijnarrangementen? Dat hoeft helemaal niet volgens de sommelier van het jaar
"Als sommelier vind ik: mensen moeten het leuk en gezellig hebben. Ik wil gasten niet belerend toespreken of de hele tijd van alles uitleggen over wat ze drinken en eten", vertelt sommelier Heleen Boom in Mangiare! over haar nuchtere kijk op het vak. In maart van dit jaar werd ze verkozen tot sommelier van het jaar door Gault Millau. Samen met haar man runt zij al veertig jaar restaurant Bouwkunde, een wereldberoemd restaurant in Deventer.
Mangiare! Over de Sommelier van het Jaar en Portugese wijn - Mangiare!
Sommelier
Heleen Boom is vrij nuchter in haar wijn-benadering. Door haar sommelier van het jaar te maken, wijkt Gault Millau af van het stramien dat je veel wijnkennis moet overbrengen aan tafel en dat elk gerecht een perfect passende wijn moet hebben. "Dan zit je samen aan tafel om te studeren. Je zit toch samen aan tafel om het gezellig te hebben?
'Je beleeft meer plezier aan een hele fles'
"Je zit niet in een restaurant om een hele avond de sommelier te horen praten. Je kunt een wijnarrangement nemen, maar ik vind dat je veel meer plezier beleeft aan een hele fles.
De meeste sommeliers doen dat trouwens. Je wil gewoon een lekkere fles wijn drinken. Dus ik vind dat ook altijd een heel goed idee als mensen dat doen. Het moet ontspannen zijn. Je bent met elkaar een leuke avond aan het hebben, dan wil je toch niet voor ieder glas weer een heel lesje opgedreund krijgen?"
De gast staat voorop
"De gast is belangrijk", vindt Heleen. "Als jij degene bent die je gasten ontvangt, is het belangrijk dat je die mensen een plezierige avond bezorgd. Dat verschilt per tafeltje. Sommigen moeten wat met elkaar bespreken en hebben geen behoefte aan je, en er zijn tafeltjes die heel veel aandacht willen. Het gaat om de gast.
Portugese wijnen
We komen steeds meer Portugese wijnen op de kaart tegen, in restaurants en daarbuiten: de Portugese wijn is bezig met een opmars. Dat is een tijd niet zo geweest; Portugal heeft het lang moeilijk gehad om zich als wijnland te presenteren. "En dan geldt de wet van de remmende voorsprong", vertelt wijnschrijver Nicolaas Klei. "Met moderne kennis, techniek en inzicht maken ze nu hun leuke, inheemse druiven tot prachtwijnen. Ze hebben enorm veel verschillende druivensoorten. Alleen al in het Portgebied heb je tachtig verschillende druivensoorten."
Er veel gaande in het land dat meer hectare wijngaard heeft dan Australië en een hoger percentage van het akkerland met druivenstokken beplant dan Frankrijk. Natuurlijk bekend als producent van port en de best verkochte rosé (Mateus) ter wereld, jaarlijks twintig miljoen flessen. Deze twee vinologische uitersten doen geen recht aan de wijnen die zich daartussenin bevinden. Want die zijn bepaald niet middle of the road.
En juist in die ‘eigen druiven’ schuilt de kracht. Waar het verwijt richting Spanje klinkt dat veel rode Spaanse wijnen moderne, op techniek gemaakte allemansvrienden zijn, koestert Portugal zijn bijna honderd verschillende eigen druivensoorten.
Radio Mangiare!
Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.