Cultuur & Media
AVROTROS

'De klimaatdiscussie is te abstract'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De klimaatdiscussie is te abstract'

"Wanneer het over het klimaat gaat, heb je aan de ene kant de wetenschappelijke en aan de andere kant de politieke discussie. Dat zijn hele abstracte manieren van praten over de toekomst. Mensen kunnen zich daar vaak weinig bij voorstellen", vertelt filosoof dr. Eva Meijer in dr Kelder en Co. Alle rapporten over klimaat en de natuur spreken van de noodzaak dat er een gedragsverandering bij de mens plaats moet vinden. Maar hoe zorg je er nou voor dat er ook wat gebeurt?

Video niet beschikbaar

Meijer: "De oude Grieken zagen mensen als dieren tussen de dieren. Tegelijkertijd was die mens al een speciaal dier. Dat is een soort menselijke ijdelheid. Die houding begint ons in de staart te bijten. We kunnen dat anders doen."

Kijk naar je woordkeuze

Volgens Meijer is de klimaatdiscussie nu veel te wetenschappelijk, waardoor het debat ver van mensen af staat. Het is bijvoorbeeld belangrijk zorgvuldig naar je woordkeuze te kijken. Zo is de term "klimaat" heel abstract. Heb je over zeespiegelstijging of temperatuurverandering dan spreekt dat voor veel mensen veel meer tot de verbeelding.

Eva Meijer is beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver en singer-songwriter. In 2017 promoveerde ze cum laude in de filosofie op een proefschrift over de politieke stem van dieren, waarvoor zij de Erasmianum Dissertatieprijs won. Ze schreef 12 boeken en die zijn in 18 talen vertaald. In 2018 won ze de Halewijnprijs voor haar hele oeuvre. Haar nieuwe roman Zee Nu verscheen op 1 maart en gaat over Nederland, hoe de zee steeds verder het land op komt en over de natuur, die ons bedreigt.

Ster advertentie
Ster advertentie