Acties klimaatactivisten leiden tot discussies: 'Keer je niet tegen kunst, join forces!'
- Nieuws
- Acties klimaatactivisten leiden tot discussies: 'Keer je niet tegen kunst, join forces!'
Meerdere acties van klimaatactivisten richting zich op kunst. De activisten die tomatensoep tegen schilderij van Van Gogh in Londen gooiden, vroegen "Maakt u zich meer zorgen over de bescherming van een schilderij of de bescherming van onze planeet en mensen?" Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, vindt die tegenstelling kwalijk. "Waarom, als je aandacht vraag voor iets, maak je iets anders nevengeschikt?", vraagt zij zich af. "Ik vind het ook niet solidair", zegt ze in Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Deur gaat open dankzij deze acties
Aniek Moonen, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging, vindt het logisch dat bij jonge generaties de wanhoop heel hoog zit. "Er zijn weinig acties die echt te ver gaan". zegt zij. Moonen vertelt dat de Jonge Klimaatbeweging een koepelorganisatie is die nog wel gelooft in het constructieve gesprek met de politici. "Maar heel veel van de gesprekken die wij voeren zijn een direct gevolg van het feit dat er ook altijd andere activisten zijn die veel harder en drastischer actie voeren. Daardoor komt de deur eigenlijk open te staan voor jongeren zoals wij."
'Museum is een plek waar mensen nadenken'
Emilie Gordenker, directeur van het Van Gogh Museum, is als museumdirecteur uiteraard niet blij met de acties. Maar ze ziet het ook als een bevestiging van de rol van kunst in de maatschappij. "Wij hebben als musea hard gewerkt om toegankelijk te zijn en in de maatschappij te staan. Dat realiseren wij ons. Musea zijn een plek waar mensen nadenken over diepere issues en waar ze zich uiten."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Waar ligt de grens?
Rozemarijn van 't Einde, klimaatactivist bij Extinction Rebellion en Christian Climate Action, vertelt dat er binnen de klimaatbeweging veel maatregelen worden getroffen om schade te beperken. "We voelen ons genoodzaakt om disruptieve acties te doen, maar we zorgen altijd dat die zo min mogelijk schade of geen schade toebrengen. En voor zover ze ongemakkelijk zijn proberen we dat te verzachten voor mensen."
Waar ligt grens voor klimaatactivisten? "Bij het gebruiken van geweld of iets kapot maken wat niet te herstellen is. Daar ligt voor mij de grens", zegt de klimaatactivist.
Kunst vs. klimaat
"De opwarming van de aarde raakt alles wat ons lief is", zegt Van 't Einde. "Dat is heel moeilijk te vatten omdat het nog gaande is, omdat we de gevolgen in rijke landen als Nederland nog niet zien. Wij voelen hier nog niet dat alles op het spel staat, inclusief kunst, inclusief geluk en dat soort dingen. Dus dat dan moet je dat invoelbaar maken."
Cathelijne Broers vindt de tegenstelling kunst-tegen-klimaat kwalijk. "Waarom, als je aandacht vraag voor iets, maak je iets anders nevengeschikt?", vraagt de Cultuurfonds-directeur zich af. "Een wereld zonder cultuur is geen fijne wereld. Je moet het niet nevengeschikt maken."
"Ik vind het ook niet solidair", gaat zij verder. "Eigenlijk vragen alle jonge kunstmakers op dit moment aandacht voor het klimaat. Join forces, wees creatief, maak iets moois. Keer je niet tegen kunst."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.