Omroep Zwart en ON krijgen groen licht van Raad voor Cultuur
- Nieuws
- Omroep Zwart en ON krijgen groen licht van Raad voor Cultuur
Omroep Zwart en Ongehoord Nederland (ON) moeten een plek krijgen bij de publieke omroep. Dat adviseert de Raad voor Cultuur aan minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. Slob moet uiteindelijk de beslissing nemen of de kandidaat-omroepen ook daadwerkelijk worden toegelaten. Eind vorig jaar voldeden beide al aan de eis van 50.000 betalende leden. In het advies zegt de Raad dat zowel Zwart als ON van "toegevoegde waarde" is. Dat is een van de eisen voor toelating van nieuwe omroepen.
Zwart is "heel divers" en de omroep richt zich op de generatie van millennials, aldus voorzitter Kristel Baele van de Raad voor Cultuur in het NOS Radio 1 Journaal. Andere omroepen houden zich ook bezig met diversiteit maar "Zwart kan zorgen voor een versnelling en ook kennis delen".
ON vertegenwoordigt volgens Baele "een herkenbare stroming in de Nederlandse samenleving en dat gaat dan om mensen die zich vervreemd voelen van de politiek en ook minder vertrouwen hebben in de publieke voorzieningen. Dus daar denken we dat Ongehoord in een behoefte kan voorzien."
Video niet beschikbaar
Afpakken apparatuur en afbreuk aan vertrouwen
Wel toont de Raad zich kritisch op Zwart, waar rapper Akwasi bij betrokken is, en op ON, opgericht door journalist Arnold Karskens. Akwasi kwam onder meer in het nieuws omdat hij na onwelgevallige interviewvragen de audioapparatuur van een EO-journalist afpakte. Omdat Awkasi de journalist "op onaanvaardbare wijze onder druk heeft gezet om materiaal te verwijderen" moet Zwart scherp blijven letten op journalistieke waarden.
ON krijgt kritiek omdat de omroep de NOS regelmatig beticht van het verspreiden van desinformatie en bevooroordeelde berichtgeving. ON moet afzien "van de structurele diskwalificatie van NOS als onafhankelijke nieuwsvoorziening". Daarmee doet ON volgens de Raad afbreuk aan het vertrouwen in het publieke bestel.
Waarschuwen voor versplintering
Hoewel de Raad voorstander is van twee extra omroepen, waarschuwt hij tegelijkertijd voor versplintering. Ondanks alle mooie plannen van omroepen is het "in de praktijk door de omroepen verzorgde media-aanbod in toenemende mate op elkaar gaan lijken". Daarom moeten er scherpere maatstaven komen voor nieuwe omroepen, zegt de Raad.
De criteria wanneer een omroep verdwijnt, moeten ook duidelijker worden. Op dit moment verdwijnen er eigenlijk geen omroepen, maar komen er wel omroepen bij. Dat draagt bij aan de versplintering, aldus de Raad.
Omroepen
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.