'Lowlands moest doorgaan van Hugo de Jonge'
- Nieuws
- 'Lowlands moest doorgaan van Hugo de Jonge'
60.000 Nederlanders kijken dit jaar opgelucht uit naar Lowlands, dat voor het eerst sinds de coronapandemie weer door kan gaan. Hoe anders was de anticipatie vorig jaar, toen het festival al grotendeels in de steigers stond, maar een nieuwe coronagolf en het politieke 'Dansen met Janssen' debacle als het zwaard van Damocles boven het festival hingen. In Nooit Meer Slapen vertelt festivaldirecteur Eric van Eerdenburg hoe onmogelijk de situatie voor hem aanvoelde: "Het was een soort gekkenhuis in onze hoofden."
Eric van Eerdenburg (directeur Lowlands Festival) - Nooit meer slapen
Wij moesten doorgaan
De samenkomst van de nieuwe besmettingsgolf en 'Dansen met Janssen' zorgde volgens Van Eerdenburg voor een onmogelijke situatie: "Toen dacht de overheid mij en Nederland een plezier te doen door te zeggen: 'We beslissen op 13 augustus of het festival door mag gaan of niet.' En er was een soort garantieregeling dat als het niet doorging, zij dan zouden betalen – zij namen eigenlijk de verzekering over."
"Maar," benadrukt Van Eerdenburg, "jij mocht het zelf niet cancelen. Wij moesten doorgaan."
Van Eerdenburg noemt het gekkenwerk om een festival, ter grootte van de stad Lelystad en met alle bijbehorende logistieke uitdagingen, tot slechts vijf dagen van tevoren in complete onzekerheid te laten wachten op een besluit van de overheid. "Het was ook gewoon een soort gekkenhuis in onze hoofden," illustreert Van Eerdenburg.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Hugo de Jonge
Van Eerdenburg omschrijft hoe, in eerste instantie, het Hugo de Jonge was die het festival maar niet durfde te cancelen, wat resulteerde in een getouwtrek tussen politici. "Hugo de Jonge had ooit een paar keer in de media geroepen 'Lowlands gaat absoluut door'. En 'Dansen met Janssen' was natuurlijk zijn fout. Dus die zei die tegen Mona Keijzer 'cancel jij het maar', die daarop antwoordde, ‘nee dat doe ik niet’.”
Van Eerdenburg: "Uiteindelijk heeft Rutte tussen neus en lippen door de datum van 13 augustus naar begin september gezet, dus toen konden we opgelucht ademen, want niemand geloofde er meer in." Tegen die tijd had al veel personeel zich afgemeld, inclusief een aantal acts. "Het was bijna een Netflix documentaire over Woodstock 1999," concludeert Van Eerdenburg.
Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag
Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.
Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.