Cultuur & Media
AVROTROS

Waarom de smurfen seksistisch zijn

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom de smurfen seksistisch zijn

"Smurfins enige taak was vrouw-zijn, terwijl alle andere smurfen een specifieke baan of taak hadden", zegt mediawetenschapper en universitair docent voor de Universiteit Utrecht Dan Hassler-Forest in MISCHA!. Hij noemt dat seksistisch.

#551 - Dan Hassler-Forest: 'Populaire cultuur is ondemocratisch' - MISCHA!

En dat model - volgens Hassler-Forest het "smurfin-syndroom" - zie je vaak terug komen in bekende series, en dan niet enkel in kinderprogramma's. De filmwetenschapper ziet het ook bij de Big Bang Theory of Seinfeld.

Niet slecht behandeld, toch seksistisch

En hoewel die vrouwelijke karakters niet slecht behandeld worden door hun mannelijke equivalenten: het blijft een seksistisch fenomeen. Hassler-Forest: "Dat is juist het verraderlijke - mensen zeggen: ik ben geen vrouw, maar ik ben er wel mee getrouwd: hoe kan ik nou een vrouwenhater zijn? Het zit 'm juist in het idee: je reduceert vrouwen tot iets makkelijk behapbaars. Je kunt ze weliswaar bewonderen, maar je kunt er nooit een gelijkwaardig gesprek mee voeren."

#551 - Dan Hassler-Forest: 'Populaire cultuur is ondemocratisch' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie