Welke taaltovenaar nomineer jij voor de Taalstaatmeester 2017?
- Nieuws
- Welke taaltovenaar nomineer jij voor de Taalstaatmeester 2017?
[AVROTROS] Een sinterklaasgedicht schrijven? 'Oh, help!' Spreken voor een publiek? 'Mag ik een emmertje?' Taalgevoel is niet voor iedereen weggelegd, en een boodschap overbrengen aan een grote groep mensen vinden de meeste mensen doodeng. Hoe mooi is het om te zien als iemand hier juist wel van geniet en zich prachtig kan uitdrukken. Naar díe mensen zijn wij op zoek.
Wie wordt de Taalstaatmeester van 2017?
Ken jij iemand die zich voortreffelijk kan uitdrukken? Een persoon die kan spelen met taal of je steeds weer verrast met steengoede oneliners? Geef diegene dan op voor de Taalstaatmeester 2017. De Taalstaat is hiervoor op zoek naar mannen en vrouwen die zich dit jaar onderscheiden in hun taalgebruik in de publieke ruimte. Echt iedereen mag worden voorgedragen. Zolang hij of zij zich in 2017 op bijzondere wijze én in het openbaar in gesproken of geschreven woord heeft uitgedrukt, zodat iedereen het gehoord of gelezen zou kunnen hebben.
Talentvolle schrijvers, politici, kunstenaars, zangers, wetenschappers of journalisten kun je vanaf nu, tot en met eind november, aanmelden via taalstaat@kro-ncrv.nl . Aan het einde van het jaar nomineert een jury drie personen uit de genomineerden en jij, de luisteraar, bepaalt uiteindelijk wie van de drie de Taalstaatmeester van 2017 wordt.
Genomineerden tot nu toe
De Taalstaat draagt zelf ook mensen voor. Tot nu toe zijn er vijf genomineerden, waaronder:
Jeroen Overbeek en Jeroen Krabbé (ANP)
Jeroen Overbeek, presentator NOS
De Taalstaat nomineerde Overbeek omdat hij voortreffelijk Nederlands spreekt en goed en snel kan improviseren. Dat bleek wel tijdens zijn verslaggeving van de aanslagen in Parijs in november 2015. Overbeek vatte, schijnbaar moeiteloos, het nieuws samen en stelde steeds opnieuw de juiste vragen.
Jeroen Krabbé, schilder, acteur en regisseur
Krabbé is genomineerd omdat hij een bijzonder meeslepende en enthousiaste verteller is. Door zijn taal word je meegenomen naar andere plaatsen, andere tijden en andere levens. Zo vertelt hij in De Wereld Draait Door op 18 mei glashelder over zijn ontwikkeling tot abstracte kunstenaar. Hij vergelijkt abstracte kunst met het leren van een nieuwe taal.
Wil je weten wie er nog meer genomineerd zijn of zelf iemand voordragen? Bij De Taalstaat vind je alle informatie en het aanmeldformulier.