Cultuur & Media
AVROTROS

Zelfs muziek kan corona-eenzaamheid niet oplossen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelfs muziek kan corona-eenzaamheid niet oplossen

Door de lockdown raken mensen geïsoleerd en missen ze verbinding met anderen. En dat is volgens Dr. Julian Schaap, Cultureel Socioloog niet zonder consequenties: "De samenleving valt uit elkaar." Hij onderzoekt wat de coronacrisis met onze muziekbeleving doet. "Het samen horen van muziek in een concertzaal heeft letterlijk invloed op ons lijf", zegt Schaap in Dr. Kelder en Co. "Als je naar live-muziek luistert maakt je lichaam stofjes aan die je openstellen voor mensen buiten je eigen grenzen. Je maakt dan dus makkelijker verbinding met mensen die buiten je eigen groep vallen."

Video niet beschikbaar

Muziek bindt

De bindende factor die muziek heeft, valt weg nu we geen live-concerten kunnen bezoeken of samen muziek kunnen spelen. Schaap: "Muziekstreams van concerten zijn in veel gevallen een slecht surrogaat voor de live-muziek ervaring." Het groepsgevoel dat muziek kan creëren gaat verloren in een digitale omgeving. "Je ziet dat de communicatie bij livestreams vooral via de chat verloopt. Terwijl dat natuurlijk juist iets is wat je normaal gesproken niet doet bij een concert. Elkaars aanwezigheid voel en zie je en je gaat niet door de muziek heen praten."

Toch heeft de coronacrisis ons op muzikaal gebied ook flink wat nieuwe muziek opgeleverd. Zeker in het begin zag je dat veel artiesten online nummers uitbrachten. Schaap: "Je zag een explosie van creatieve innovatie op internet. Muzikanten vonden hun maatschappelijke roeping." Toch doofde deze creativiteit snel uit. "Het leverde de muzikanten natuurlijk niets op. En de gimmick is er inmiddels wel af," aldus Schaap.

Julian Schaap (Kelder)

Ster advertentie
Ster advertentie