Cultuur & Media
KRO-NCRV

Het taalgebruik van Kees van der Spek: van alledaags en plat tot keurig

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het taalgebruik van Kees van der Spek: van alledaags en plat tot keurig

Afgelopen zaterdag is een nieuw seizoen van Wie is de Mol? gestart met tien nieuwe kandidaten, waaronder programmamaker Kees van der Spek. Voor RTL maakt hij het programma Oplichters Aangepakt en is hij vaak te zien als misdaaddeskundige in praatprogramma's. Schrijver en taalwetenschapper René Appel analyseert bij De Taalstaat zijn taalgebruik.

Video niet beschikbaar

Allereerst over zijn stem: Van der Spek heeft volgens taalwetenschapper Appel een kenmerkende rauwe stem. "Dat past ook bij de onderwerpen die hij presenteert." Hij gebruikt ook 'supergraag' het versterkende tussenvoegsel 'super'. "Superleuk, superpopulair" en verder is zijn taal doorspekt van typische spreektaalkenmerken, hoort Appel. "Dorp wordt dorpie, even wordt effe en elkaar wordt mekaar." Ook de wat plattere woorden als 'lullen', 'snufferd' of 'klootzakken' gebruikt hij ruimschoots.

Toch gebruikt hij ook graag chique woorden en uitdrukkingen, zegt Appel. Hij gebruikt het woord contemplatie, hij is gedachten verzonken, hij noemt iets prijzenswaardig, haalt Appel wat voorbeelden aan. "Hij houdt van een wat mooi, gedifferentieerd vocabulaire."

Contrast

En dat contrast maakt zijn taalgebruik uniek. "Hij put gewoon uit een breed vocabulaire van alledaags plat tot keurig en dat varieert hij. Dat is typerend voor zijn taalgebruik."

Het TNA van...

Iedere week analyseert taalwetenschapper René Appel het taalgebruik van een bekende Nederlander in De Taalstaat-rubriek het TNA (taalnatuuranalyse).

Eerder maakte hij het TNA van Max Verstappen en Sven Kockelmann.

Ster advertentie
Ster advertentie