Is de Disneyfilm 'Mulan' Chinese staatspropaganda?
- Nieuws
- Is de Disneyfilm 'Mulan' Chinese staatspropaganda?
"Mulan is een nationalistische propagandafilm voor de Chinese staat geworden", zegt media- en cultuur wetenschapper Dan Hassler-Forest in De Nieuws BV. De nieuwe Disneyfilm ligt onder vuur omdat het deels is opgenomen in de provincie waar zeker een miljoen oeigoeren worden vastgehouden. Had Disney daar rekening mee moeten houden? Of is Disney er vooral om mooie films te maken?
Al dagen is de hashtag #boycottMulan trending. Tijdens de première, vorige week vrijdag, merkten kijkers op dat Disney in de aftiteling van de film meerdere overheidsinstellingen in Xinjiang bedankt. Dat is de provincie waar Oeigoeren en andere minderheden worden opgesloten in kampen. "De makers wilden zoveel mogelijk authentiek China in de film. Dus moesten ze ook naar China voor de opnames", aldus Hassler-Forest.
Disney en de Chinese overheid
"En dat kan alleen in samenwerking met de overheid. En die overheid wil dat alleen toestaan onder bepaalde voorwaarden", legt Hassler-Forest uit. "Misschien had Disney wat langer moeten nadenken over het samenwerken met een regering die zoveel bloed aan zijn handen heeft."
Hassler Forest denkt wel dat er binnen Disney discussie over geweest zal zijn. "Maar ze hebben zich blind gestaard op het idee dat ze een prachtige film wilden maken met een vrouwelijke hoofdrolspeler, ook nog eens een Aziatische held, dat in China is gefilmd. En ze hebben zich verkeken op het feit dat de film door een witte mensen is gemaakt en geschreven. Daarom moesten ze consultants aan boord halen om het toch een authentiek chinees sausje te geven."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Commercieel falen door boycot?
Mulan vertelt het verhaal van de dochter van een roemruchte, maar zieke krijger. Als uit elke familie één man in het leger moet, neemt Mulan verkleed als man de honneurs waar en groeit uit tot nationale held. "Het is een eeuwenoud Chinees verhaal", vertelt Hassler-Forrest. Eind jaren negentig maakte Disney er al een animatiefilm over. En nu is er dus de remake. En de oproep om de film te boycotten. Toch zal de oproep tot boycot Disney amper raken, denkt hij: "Het zorgt voor discussie, maar ik verwacht geen commercieel falen van deze film."
Hoeveel ruimte is er voor principes in de filmwereld? Een lastige discussie, volgens Hassler Forest. "Disney wil graag voet aan de grond krijgen in China. Want het is een buitengewoon belangrijke markt. Maar China wil Disney weer gebruiken als een nationalistisch propagandakanaal." Volgens Hassler Forest is het China bij de film Mulan ook gelukt: "Disney is meer bespeeld door China dan andersom."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Disney draagt verantwoordelijkheid
Het is echter niks nieuws. Er zijn talloze films die concessies hebben gedaan om in de smaak te vallen bij hun afzetmarkt of overheid. "Veel Hollywoodstudio's hebben samengewerkt met het Amerikaanse ministerie van defensie. Ze mochten dan vliegtuigen gebruiken, maar moesten dan in de film wel een positief beeld uitdragen van het Amerikaanse leger. Denk bijvoorbeeld aan Iron Man."
Toch vindt Hassler Forrest dat filmstudio's zoals Disney wel degelijk een verantwoordelijkheid dragen. Daarnaast heeft de ingewikkelde spagaat de film Mulan in ieder geval geen goed gedaan. Hassler Forrest geeft de film maar een halve ster.
"Ik ben sowieso geen fan van Disney-remakes. Ze zijn door commissies gemaakt die veel geld willen maken in plaats van door mensen die graag een verhaal willen vertellen." Gratis tip: "Als je een goede Chinese film wilt kijken, kijk dan Red Cliff."