Onder jongeren neemt geloof juist toe, voor moslims is hun geloof een 'geuzenreligie'
- Nieuws
- Onder jongeren neemt geloof juist toe, voor moslims is hun geloof een 'geuzenreligie'
Het aantal mensen dat zichzelf niet als religieus ziet, is weer toegenomen, meldde het SCP afgelopen week. Onder jongeren lijkt het echter mee te vallen, zeker onder moslims. Niet verbazingwekkend, zegt NRC-journalist Lotfi El Hamidi. "Het is bijna een soort geuzenreligie geworden."
De daling van het aantal religieuzen komt vooral door 45-plussers die zich minder vaak religieus noemen. In de leeftijd 18-45 jaar is het getal stabiel en onder jongeren tussen de 15 en 18 jaar neemt het zelfs toe. Onder protestanten is die toename licht, onder moslims sterker.
Geuzenreligie
Volgens El Hamidi zit de islam vaak in het beklaagdenbankje en dat zorgt ervoor dat het aantrekkelijker wordt. Het is een soort tegencultuur, zegt El Hamidi. "In het Midden-Oosten en in Afrika zie je juist dat er secularisatie plaatsvindt, terwijl in het Westen die religie vanuit een soort underdogpositie wordt gecultiveerd."
El Hamidi zei in de NPO Radio 1-podcast De Ongelooflijke Podcast eerder gekscherend dat Geert Wilders veel meer mensen in de moskee heeft gekregen dan menig imam.
Religiewetenschapper Ernst van den Hemel denkt ook dat mensen de afgelopen decennia "meer moslim zijn gemaakt". vroeger was het niet zo’n ding, maar sinds 9/11 wel.
Jonge christenen
Ook het christendom neemt onder jongeren niet af. Dat herkent predikant Jurjen ten Brinke. "Er zijn veel jongeren die ongelofelijk duidelijk een keuze maken en dit willen." Ook christenen moeten steeds vaker hun religie verdedigen en dat zorgt ervoor dat mensen 'die het christendom er een beetje bijdoen' afhaken. "Dan heb je niet zoveel te verdedigen."
Ten Brinke merkt ook dat de jonge generatie christenen graag hun geloof heel duidelijk wil uitdragen. Hij denkt dat geloof in lange tijd 'achter de voordeur' moest blijven. "Daar werd het christendom wel de dupe van, terwijl moslims voor mijn gevoel veel trotser kunnen zijn. Daar sta je voor!"
El Hamidi herkent dat, maar hij denkt ook wel dat moslims goed zijn in het geloof overdragen aan hun kinderen. "Ze spannen zich daar echt voor in."
Lukt het moslims beter dan christenen om hun geloof op jongere generaties over te dragen?
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.