Japanse keizer woont begrafenis Elizabeth bij en dat is uitzonderlijk: 'Gaat zelfs niet naar uitvaart familie'
- Nieuws
- Japanse keizer woont begrafenis Elizabeth bij en dat is uitzonderlijk: 'Gaat zelfs niet naar uitvaart familie'
Net als honderden andere staatshoofden en regeringsleiders woont de Japanse keizer Naruhito maandag de uitvaart bij van de overleden koningin Elizabeth. Dat is bijzonder vanwege bepaalde Japanse principes rond begrafenissen, maar voor de speciale band tussen Naruhito en Elizabeth maakt de keizer toch een uitzondering. Het NOS Radio 1 Journaal praat erover met correspondent Anoma van der Veere.
Video niet beschikbaar
"De keizer gaat normaal niet naar uitvaarten. Geschiedkundigen zeggen dat dat komt vanwege het shinto, een geloofstraditie in Japan die zegt dat de dood onzuiver is. Eeuwen geleden is die traditie ontstaan en als het keizerlijk huis ergens van houdt, dan is het wel traditie", weet Van der Veere.
'Zelfs niet naar uitvaart familie'
"Er zijn wel uitzonderingen geweest, de laatste keer dat de keizer naar een begrafenis ging was in 1993 voor de staatsbegrafenis van koning Boudewijn van België. Toen ging de vorige keizer met zijn vrouw, de ouders van de huidige keizer. Dat was ook heel bijzonder. De reden was dat de toenmalige keizer al veertig jaar lang bevriend was met koning Boudewijn. Maar dat is niet de standaard, de keizer is zelfs afwezig bij begrafenissen van familieleden."
"Toen bijvoorbeeld in 2016 prins Mikasa overleed, waren zowel de keizer als de keizerin er niet bij", vertelt Van der Veere. "Over twee weken staat de officiële staatsbegrafenis van de doodgeschoten voormalig Japanse premier Shinzo Abe op de planning, maar daar gaat de keizer ook niet heen. Hij stuurt een afgezant. Dus het is heel bijzonder dat hij nu wel naar Londen gaat."
Lange geschiedenis
"De twee families delen een hele lange geschiedenis. In 1953 tijdens de kroningsceremonie van koningin Elizabeth was de toenmalige Japanse kroonprins Akihito aanwezig. De oud keizer Hirohito is in 1971 afgereisd naar Groot-Brittannië en in 1975 hield koningin Elizabeth een tour door Japan", aldus Van der Veere.
"Ze heeft toen ook het keizerlijk paleis bezocht, waar heel veel familieleden van het keizerlijk huis aanwezig waren. De keizer is zelfs nog naar Londen gegaan voor het 60-jarige jubileum van de koningin, dus er is echt een hele persoonlijke band tussen de twee families", zegt Van der Veere.
Persoonlijke band
"De huidige keizer heeft ook een persoonlijke band met Elizabeth. Hij studeerde aan Oxford in de jaren tachtig, dus hij heeft drie jaar in Engeland gezeten. In die periode is hij ook persoonlijk uitgenodigd voor een verblijf in Balmoral, waar de koningin is overleden", vertelt Van der Veere.
"Die band is heel belangrijk voor het keizerlijk huis, want een dag nadat de koningin was overleden kwam de keizer met een persoonlijk bericht. Zo snel gaat het meestal niet hier. Hij zei dat hij ontzettend bedroefd is. Zijn eerste buitenlandbezoek als keizer zou naar Engeland zijn. Dat is nu ook het geval, maar niet op de manier dat hij had gehoopt."
r1jn japan
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.