Cultuur & Media

'Ik had veel geld, maar God was niet in mijn leven'

foto: Alicantefoto: Alicante
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik had veel geld, maar God was niet in mijn leven'

Na decennia van criminaliteit, extreem schoolverzuim en zich afzijdig houden van de samenleving, willen Twentse Roma-jongeren een beter leven. Ze doen afstand van criminaliteit, bekeren zich tot het christendom en nemen hun traditionele Roma-ouders mee in een burgerlijk leven.

Hoe is dit zo gekomen, en wat maakt het christendom bij hen zo populair? Verslaggever Shayno Numansen van NPO Radio 1-collectief Alicante heeft oude bekenden opgezocht om te kijken in welke opzichten hun levensstijl is veranderd nu ze God hebben gevonden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Christelijke Roma movement

Een groot deel van de Roma-gemeenschap in Twente is bekeerd tot het christendom. Het geloof helpt hen te breken met een levensstijl die vaak geassocieerd wordt met criminaliteit. De afgelopen tijd zijn meer dan 200 familieleden gedoopt. De meesten van hen wonen in Enschede en Oldenzaal.

Verslaggever Shayno groeide zelf op in Oldenzaal en sprak oude bekenden over hun bekering. “Vaak als ik in de gevangenis zat, dacht ik na over als ik weer naar buiten zou gaan. Dat ik dan zou stoppen met alles, maar elke keer lukte het niet. Toen kwam ik in een depressie, ik wilde geen mens meer zien. Ik had alles in mijn leven maar God ontbrak’’, vertelt Sebastian.

Henk Kempers

De meeste Roma zijn gedoopt door Henk Kempers (1964-2019). Een man die veel betekent heeft voor de Roma-gemeenschap. Van heroïneverslaafde was hij zendeling en uiteindelijk hulpverlener geworden. Hij kwam oorspronkelijk uit Hengelo maar verhuisde naar Curaçao. Zeven jaar later kwam hij terug naar Twente toen de Roma om zijn hulp vroegen.

Kubilay, een jonge Oldenzaler die tussen de Roma is opgegroeid, werd ook geraakt door Henk. “Ik was depressief, maar de huisarts kon mij niet helpen. Toen hoorde ik dat Henk naar Nederland was gezonden voor de Roma-gemeenschap (Kubilay bedoelt dat Henk door God naar Nederland zou zijn gezonden om de Roma-gemeenschap te helpen, red). Zijn boodschap heeft mij erg geholpen. In die fase heb ik mij ook laten bekeren.”

180 graden

De jongens zijn regelmatig op straat te vinden. Niet meer vanwege criminele zaken, maar om het woord van God te verspreiden. Shayno ging met hen mee naar een winkelcentrum in Enschede, waar ze in gesprek gaan met voorbijgangers en gebedsgenezingen aanbieden.

Opmerkelijk was dat alleen jongeren echt open leken te staan voor gebed. En zoals elke dinsdag organiseerde Kubilay ook een Bijbelstudie in Oldenzaal. Hier werd niet alleen uit de Bijbel gelezen, ook werd het Heilige Avondmaal samen gevierd in een huiselijke sfeer.

Terugval

Toen Jozo alle criminaliteit achter zich had gelaten, kreeg hij het financieel moeilijk. Vlak na zijn bekering is hij toch de fout in gegaan. Binnen drie minuten had hij 1500 euro verdient. “Ik had dat geld aan mijn vrouw gegeven om boodschappen te doen. Geloof het of niet, ik heb van dat geld geen brood in mijn mond gestopt. Ik had zo veel spijt en ik wilde me nooit meer zo voelen. Daarna heb ik het ook echt niet meer gedaan. Ik heb het soms financieel nog wel moeilijk, maar op een wonderbaarlijke manier is het God die voorziet.’’

Benieuwd naar het volledige verhaal over de bekering van deze Roma-jongeren? De teamleden van Alicante hebben een podcast gemaakt die je hier kunt beluisteren.

Wat is Alicante?

Dit is een bijdrage van het nieuwe NPO Radio1-collectief Alicante. De verhalen die deze redactie maakt kunnen op alle NPO Radio1-kanalen verschijnen. Online, live op de radio, op social media en als podcast. Onderzoekende, spannende en soms brutale journalistieke verhalen, van heel dichtbij tot ver van je bed.

Kortom, spraakmakende jonge journalistiek van NPO Radio 1! Heb jij een onderwerp of een verhaal waar Alicante in moet duiken? Stuur ons dan nu een bericht via Instagram (@NPORadio1) of mail naar alicante@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie