Minister van Engelshoven over steun culturele sector: 'Er is meer tijd nodig'
- Nieuws
- Minister van Engelshoven over steun culturele sector: 'Er is meer tijd nodig'
Wat is de toekomst van anderhalve-meter-theater? Daar is maar moeilijk een voorstelling van te maken. Een derde van de theaters staat op omvallen. Wat betekenen de extra steunmaatregelen voor de theatersector? In Kunststof gaat Minister van Engelshoven in gesprek met acteurs Johanna ter Steege en Gijs Scholten van Aschat. Over de waarde van cultuur en wat het ons waard is.
Eerder al werd vanuit het kunstenveld de minister een gelaten houding verweten. "Dit seizoen is voor de culturele sector helaas toch echt verloren", waren haar woorden. Desgevraagd herhaalt ze dat in Kunststof. Van Engelshoven: "Ik heb collega's moeten overtuigen dat cultuur hartstikke nodig is. Uiteindelijk heb ik geknokt voor extra geld en dat is er gekomen."
'Er is geen vet op de botten'
Johanna ter Steege: "Dat geld is er niet gekomen. De steun is er alleen voor de gesubsidieerde sector. Daar bent u voor opgekomen, terwijl dat maar 35% van de sector is. 65% is vrije sector. Waar moeten de vrije producenten naartoe, de kleedsters, de horeca? Het is een hele infrastructuur die er mee samenhangt. Het meest zwarte scenario dat het Cultureel Planbureau heeft geschetst is dat 1 op de 3 mensen in de culturele sector hun baan gaat verliezen."
Ik ben boos, ik ben zo boos
"Er is geen vet op de botten. Waarom zzp-ers niet meer steunen? De gezonde ondernemers die het nu niet redden. De cultuursector is geen prioriteit, niet zoals in Duitsland. Ik ben zo boos, zo boos."
"Dit wordt een catastrofe", vervolgt Ter Steege. "Er worden 80.000 werklozen verwacht. Wat de minister moet doen is een noodplan opstellen voor al die schulden die nooit terugbetaald kunnen worden en een herstelplan maken. Hoe kunnen we verder? Het gaat om bewustwording dat Nederlanders iedere dag gebruik maken van cultuur. Het gaat niet alleen om theatervoorstellingen."
Eén regel voor alle zzp'ers
Van Engelshoven: "Het is echt niet zo dat er alleen geld gaat naar gesubsidieerde gezelschappen. Nederland heeft het grootste steunpakket in Europa en misschien ook wel omdat we een kwetsbare sector hebben. Het klopt dat er geen rechtstreekse steun gaat naar zzp'ers. Want er is één regel voor alle zzp'ers in Nederland. Voor de vrije producenten proberen we andere maatregelen op te stellen. Belastingmaatregelen die versoepeld worden en zachte leningen. Tussen podia en vrije producenten moeten we onderhandelen over hoe de reeks gekochte kaartjes moeten worden verdeeld."
Hoe ziet anderhalve-meter-theater eruit?
Gijs Scholten van Aschat: "Eerst dertig toeschouwers, later in de zomer mogen er honderd tegelijk het theater in. Dat is voor vrije producenten en veel theaters een situatie waarbij het niet uit kan. Het enige wat we kunnen doen is monologen spelen. Maar we hebben een creatief beroep.
We zouden die publieksstroom echt wel kunnen handelen, maar dat mogen we niet zelf doen. De minister onderschat ons als beroepsgroep, we zijn inventieve mensen. De minister zou zich door ons moeten laten helpen."
Minister van Engelshoven: "Die aantallen van dertig toeschouwers en later honderd is gebaseerd op de toestroom dat het OV en de openbare ruimte aan moet kunnen. Daar hebben we gewoon mee te maken. Met deze maatregelen heb je inderdaad geen verdienmodel, maar wat wel gaat werken weten we nu nog niet. Daar zijn we hard mee bezig. Of we voor de toneelspelers een regeling kunnen krijgen, dat het een contactberoep is bijvoorbeeld, moet deskundig naar gekeken worden en daar is meer tijd voor nodig."
De minister kan het niet alleen, ze moet geholpen worden door de sector
De waarde van cultuur
"Ik moet al jaren uitleggen wat de waarde van cultuur is", reageert Gijs Scholten van Aschat. "Vroeger had je in een kabinet prominenten van alle partijen, van Wiegel, tot Kok, die af en toe hun vinger opstaken als het over behoud van cultuur ging. Dat had niets met partijpolitiek te maken.
Tegenwoordig zijn alle liberale partijen en partijen rechts van het midden zich er bewust van als je voor cultuur opkomt, dat je dan bij de populistische achterban geen stemmen wint. De tijdgeest is nu heel anders wat dat betreft en we staan als culturele sector voortdurend al op 1-0 achterstand. Ik wens de minister meer solidariteit toe van haar collega's."
Cultuur in actie
Vanaf zaterdag start de landelijke protestweek Cultuur in actie, waarvan Johanna ter Steege een van de initiatiefnemers is. Vanuit Utrecht is er de hele dag een live programma te zien via YouTube. Bekende en onbekende mensen uit de culturele sector laten daar van zich horen.